fallback

Активността във фабриките и в сектора на услугите в Китай се понижава

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор възлиза на 49,8 пункта през този месец

11:00 | 30.09.24 г.

Активността във фабриките в Китай продължава да се свива и през септември, а секторът на услугите също бележи забавяне, сочат нови данни, цитирани от Bloomberg. Те бяха оповестени няколко дни, след като властите в Поднебесната империя обявиха извънредни фискални стимули за съживяване на икономиката, изправена пред всеобщи предизвикателства.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор възлиза на 49,8 пункта през този месец, като така секторът е в процес на свиване от април 2023 г. Непроизводственият PMI показва, че активността в строителството и услугите е загубила инерция, след като нарасна през миналия месец.

Докладът сочи, че икономиката остава затруднена, преди китайските власти да обявят широк пакет от мерки в подкрепа на растежа. Миналата седмица паричният орган на Пекин намали основните лихвени проценти и освободи парични средства за банките, за да стимулира кредитирането, а Политбюро обеща да подкрепи фискалните разходи и да стабилизира затъващия сектор на недвижимите имоти.

Фабричната активност в Китай продължава да се понижава през септември. Изображение: Bloomberg

Данните от понеделник са последна снимка на икономиката преди началото на едноседмичния национален празник на страната с население от 1,4 млрд. души. Разходите през този период, започващ във вторник, ще дадат ранна представа за ефекта от усилията на Пекин да повиши потребителското доверие, което през миналия месец отбеляза най-слабите си стойности от ноември 2022 г. насам.

По-рано Ройтерс съобщи, че Министерството на финансите планира да емитира специални държавни облигации на стойност два трилиона юана (284 млрд. долара) през тази година, като половината от тях ще бъдат предназначени за стимулиране на потреблението.

„Липсата на ефективно вътрешно търсене е сериозен проблем, а натискът върху заетостта и негативните очаквания ограничават способността и желанието на потребителите да харчат“, заяви Уан Же, старши икономист на Caixin Intelligence Group.

Макар че Министерството на финансите все още не е направило официално изявление, през последните няколко дни други парични и икономически органи започнаха да конкретизират своята част от пакета за стимулиране. В неделя Китайската централна банка съобщи, че от 1 ноември собствениците на жилища ще могат да предоговарят условията с настоящите си кредитори - стъпка, която ще намали ипотечното им бреме и потенциално ще стимулира разходите на домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:02 | 30.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още