fallback

Ключовият показател на Фед за инфлацията в САЩ е достигнал 2,2% през август

Въпреки че докладът за инфлацията показва продължаващ напредък, данните за личните разходи и доходите са разочароващи

16:21 | 27.09.24 г.

Инфлацията в САЩ се е доближила до целта на Федералния резерв през август, изчиствайки пътя към още намаления на лихвите, предаде Bloomberg.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) - показател, с който Фед измерва разходите за стоки и услуги в американската икономика - се е повишил с 0,1% през месеца, което е довело до годишна инфлация от 2,2% спрямо 2,5% през юли.

Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха PCE по всички показатели да се повиши с 0,1% през месеца и с 2,3% спрямо предходната година.

Без да се включват хранителните продукти и енергоносителите, основният индекс на разходите за лично потребление е нараснал с 0,1% през август и е достигнал 2,7% спрямо предходната година, като 12-месечният показател е с 0,1 процентни пункта по-висок от стойността му през юли. Съответните прогнози бяха за 0,2% и 2,7%.

Представителите на централната банка на САЩ са склонни да се фокусират повече върху основния индекс като по-добър измерител на дългосрочните тенденции.

Въпреки че докладът за инфлацията показва продължаващ напредък, данните за личните разходи и доходите са разочароващи. Личните доходи са се увеличили с 0,2% на месечна база, а разходите - също с 0,2%. Прогнозите бяха за повишения от съответно 0,4% и 0,3%.

Всичко това става ясно малко повече от седмица, след като Федералният резерв понижи референтния си лихвен процент по овърнайт заемите с половин процентен пункт до целевия диапазон от 4,75%-5%. Това беше първото облекчаване на паричната политика от март 2020 г. насам и необичайно голям ход за банката, която предпочита да променя лихвите на стъпки от по четвърт пункт.

През последните дни представителите на финансовата институция пренасочиха фокуса си от борба с инфлацията към подкрепата на пазара на труда, който показа някои признаци на смекчаване. На заседанието си миналата седмица централните банкери дадоха знак, че има вероятност за намаление с още половин процентен пункт през тази година, а след това и за облекчение с цял пункт през 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:21 | 27.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още