fallback

Инфлацията в Испания и Франция се забави под 2%

Това увеличава залозите за още намаления на лихвите от страна на ЕЦБ

11:26 | 27.09.24 г.

Инфлацията във Франция се забави под 2% за пръв път от повече от три години, което затвърждава мнението, че Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да ускори темпа на намаляване на лихвените проценти, предава Bloomberg.

Потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната са се повишили с 1,5% на годишна база през септември, забавяйки се спрямо отчетените 2,2% през август. Това се дължи главно на спада при цените на енергията, съобщи статистическата агенция Insee в петък. Показателят е доста под прогнозата за средно 1,9%, направена в проучване на Bloomberg сред анализатори.

Подобна е тенденцията и в Испания, където инфлацията се забавя до 1,7% от 2,4% - главно поради спад на цените на горивата и в по-малка степен на електроенергията и храните. Анализаторите очакваха 1,9%.

Охлаждането на инфлацията в 20-членния блок позволи на ЕЦБ да понижи депозитната си лихва два пъти тази година, като повечето централни банкери се застъпиха за постепенно облекчаване на паричната политика. Изненадващото свиване на икономиката в частния сектор обаче подхрани залозите, че разхлабването скоро ще бъде ускорено.

След данните от петък пазарите увеличиха залозите за още едно понижение на разходите по заемите с четвърт пункт на 17 октомври, като сега оценяват вероятността за такъв сценарий на 70%.

ЕЦБ обаче предупреди, че нарастването на цените в региона вероятно ще се ускори отново по-късно тази година, като отстъплението обратно към целта едва ли ще бъде напълно завършено до края на 2025 г.

Централните банкери ще получат по-ясна представа за ситуацията през следващите дни. Италия и Германия ще публикуват данни за инфлацията в понеделник, а докладът за потребителските цени в цялата еврозона ще бъде оповестен във вторник.

За базираната във Франкфурт банка данните за общата инфлация отстъпват на заден план пред показанията за ценовия натиск в сектора на услугите, който през август надхвърли 4% и често се посочва от „ястребите“ като основание за предпазливост при намаляването на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 27.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още