fallback

Германската икономика ще се свие през тази година, сочат нови прогнози

Това е поредна лоша новина за най-голямата европейска икономика

12:32 | 26.09.24 г. 2

Брутният вътрешен продукт на Германия ще се свие леко през тази година. Това сочат нови прогнози, които показват, че перспективите пред най-голямата европейска икономика остават неблагоприятни, предава Bloomberg.

През 2024 г. БВП вероятно ще намалее с 0,1%, съобщиха в четвъртък водещите германски институти за икономически изследвания в прогнозите си, които се изготвят два пъти годишно и на които правителството се позовава при изготвянето на собствените си прогнози. През март те очакваха растеж от 0,1%.

„В допълнение към икономическия спад, германската икономика е обременена и от структурни промени“, заяви Гералдин Дани-Кнедлик, ръководител на Отдела за прогнози и икономическа политика в базирания в Берлин институт DIW.

През последните седмици нараснаха опасенията относно очевидния икономически спад в Германия, като особено силно бе засегнат ключовият автомобилен сектор. Слабостта на най-голямата икономика на страната се отразява и на по-широката еврозона, като възстановяването на валутния съюз също се забавя.

Миналата седмица Бундесбанк предупреди, че Германия може би вече е в рецесия, като е възможно ново свиване през третото тримесечие след спада от 0,1% през второто.

"Декарбонизацията, цифровизацията и демографските промени - наред с по-силната конкуренция на компаниите от Китай - предизвикаха процеси на структурно приспособяване, които отслабват дългосрочните перспективи за растеж на германската икономика“, смята още Дани-Кнедлик.

През следващата година растежът на Германия ще се ускори до 0,8%, прогнозират институтите, което е под предвидения в пролетните прогнози ръст от 1,4%.

Петте германски института, които изготвят прогнозите, са DIW, Ifo в Мюнхен, IfW в Кил, IWH в Хале и RWI в Есен. Институтите Wifo и IHS във Виена също дават своя принос. Очаква се следващия месец и германското правителство да публикува актуализирани икономически прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:28 | 26.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още