fallback

Доверието на бизнеса в Германия спада с последното предупреждение за рецесия

Показателят за очакванията на института Ifo се понижава до 86,3 пункта през септември

13:12 | 24.09.24 г.

Перспективите пред бизнеса в Германия отново се влошават. Това засилва опасенията, че най-голямата икономика в еврозоната е в рецесия, от която няма да се възстанови бързо, предава Bloomberg.

Показателят за очакванията на института Ifo се понижава до 86,3 пункта през септември от 86,8 пункта през предходния месец. Това е най-ниската стойност от февруари насам и е малко под очакванията на анализаторите в анкетата на Bloomberg. Барометърът за текущите условия се понижава още по-осезаемо.

„Перспективите за следващите месеци продължават да се влошават“, посочи в изявление президентът на Ifo Клеменс Фюст, като подчерта, че индексът за производството е на най-ниското си ниво от 2020 г. насам. „Германската икономика е подложена на все по-голям натиск“, добави той.

Бизнес перспективите в Германия се влошават. Изображение: Bloomberg

Разговорите за икономическия упадък на Германия стават все по-силни, след като поредица от лоши новини подчертаха слабостите в ключовия автомобилен сектор. Слабото представяне се отразява на еврозоната като цяло.

Макар да подчерта, че сериозен икономически спад изглежда малко вероятен, миналата седмица Германската централна банка предупреди, че страната може би вече е в рецесия, като е възможно ново свиване през третото тримесечие след спада от 0,1% през второто. Нейният президент Йоахим Нагел ще произнесе реч по-късно във вторник.

S&P Global съобщи в понеделник, че последният индекс на мениджърите по поръчките в Германия е спаднал с повече от очакваното до 47,2 пункта - най-ниското ниво от седем месеца насам и доста под границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването. Основното слабо място остава производството, чийто показател спадна до едногодишно дъно. Активността в сферата на услугите обаче също отбеляза спад.

Икономистите вече започнаха да понижават прогнозите си за тази година, като някои от тях вече виждат стагнация или дори нов лек спад. Германия е единствената икономика от Г-7, която се сви през 2023 г. Нейните трудности и по-широките последици за континента подхранват пазарните залози, че Европейската централна банка ще намали отново лихвените проценти още следващия месец, вместо да изчака до декември, както се очакваше по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:12 | 24.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още