fallback

Водещите европейски икономики отчитат спад в бизнес активността през септември

Данните доказват забавянето на икономиката в еврозоната и надеждите са, че ЕЦБ може да помогне

15:26 | 23.09.24 г.

Двете най-големи икономики в еврозоната - Франция и Германия отбелязаха свиване на бизнес активността в частния сектор през септември, тъй като производствените проблеми в Германия се влошиха, а секторът на услугите във Франция се забави, пише Bloomberg TV Bulgaria. Индексът на мениджърите по поръчките на S&P Global за Германия се понижи повече от очакваното до 47,2 пункта. Това е най-ниското ниво от седем месеца насам и все още под границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването.

Индексът за Франция се понижи от 53,1 пункта до 47,4 пункта, което е далеч под очакваните от анализаторите 51,5 пункта.

Данните от са покзател за забавянето на икономиката на 20-те държави от валутния блок, което става все по-ясно изразено. В началото на годината възстановяването на еврозоната се забави и надеждите сега са, че по-ниските лихвени проценти могат да окажат подкрепа. Европейската централна банка (ЕЦБ) вече разхлаби паричната си политика за втори път тази година през септември и вероятно ще го направи отново. Но много от проблемите са структурни и изискват по-трудни решения, казват анализаторите.

Основното слабо звено остава Германия, където Бундесбанк предупреди, че е възможна лека рецесия след поредица от лоши новини от производителите на автомобили. Миналата седмица Mercedes-Benz Group AG стана поредната компания, която разочарова инвеститорите, като се присъедини към BMW и намали прогнозата за приходите. Междувременно Volkswagen AG предупреди, че слабото търсене може да я принуди да затвори заводите си на родния пазар.

Анализатори, анкетирани от Bloomberg, смятат, че Германия все пак ще възобнови растежа си, но едва към края на годината. До голяма степен за това е виновно намаляващото фабрично производство. Показателят на S&P за германското производство спадна до едногодишно дъно, а услугите почти спряха да се развиват.

„Спадът в производствения сектор отново се задълбочи, изпарявайки всяка надежда за скорошно възстановяване“, каза Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Хамбургската търговска банка. „Тези обезпокоителни данни вероятно ще засилят продължаващия дебат в Германия за риска от деиндустриализация и какво трябва да направи правителството по този въпрос“, коментира още експертът.

В същото време Франция претърпя срив в активността в сферата на услугите, която получи изненадващо силен тласък от Олимпийските игри в Париж. Индексът в сектора на услугите спадна от 55 пункта през август до 48,3 пункта. Анализаторите прогнозираха понижение, но до 53,1 пункта.

Централната банка на Франция очаква икономиката да нарасне с 0,8% през тази година, въпреки че тя е възпрепятствана от политическата несигурност след парламентарните избори. Новото правителство на министър-председателя Мишел Барние сега трябва да ограничи бюджетния дефицит, който значително надхвърли определения от Европейския съюз таван от 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:28 | 23.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още