fallback

Барние възложи дилемата за бюджета на Франция на слабо известен дует

Новите министри на икономиката и финансите и на бюджета нямат голям политически опит, но са лоялни на президента Макрон

18:06 | 22.09.24 г.

Френският премиер Мишел Барние предостави на малко известен дует задачата да запълни огромната дупка в бюджета, като постави лоялността преди политическото влияние в трудовите характеристики на финансовия и бюджетния му министър, пише Ройтерс.

Барние обяви състава на правителството си късно в събота, слагайки край на седмиците на очакване. Той избра 33-годишния депутат Антоан Арман за престижното министерство на икономиката и финансите.

Барние също така назначи Лоран Сен Мартен (39 г.), ръководител на правителствената служба, която насърчава чуждестранните инвестиции във Франция, за министър на бюджета и го постави под своя пряка опека, а не на министерството на финансите, прекратявайки стара традиция.

Неизвестни извън парижките политически кръгове, двамата са подложени на огромно напрежение да решат как да намалят бюджетния дефицит на Франция, който достига около 6% от брутния вътрешен продукт заради недостатъчни приходи от данъци и по-високи от планираното разходи.

Макар че двамата нямат политическа тежест, според икономисти е малка опасността те да застрашат наследството на президента Еманюел Макрон с намаляване на данъците и пробизнес реформи, ако осигурят приемането на бюджета за 2025 г.

„Това е начин за запазване на приемствеността в политиките, те са лоялни и ще следват политическата линия на Макрон“, коментира икономистът Матийо Плане от икономическия институт OFCE.

33-годишният Арман е относителен новак в политиката, той е депутат от партията на Макрон от 2022 г., докато Сен Мартен беше депутат само един мандат и не успя да спечели втори през 2022 г.

Все още не е ясно кой от двамата ще поеме лидерството в прокарването на законопроекта за бюджет 2025 г. в дълбоко разделения парламент на Франция, където могат да очакват тежка съпротива от опозиционните партии. Те могат да се обединят и да поискат вот на недоверие, който потенциално може да свали правителството на Барние.

Обикновено френският министър на икономиката и финансите подготвя и прокарва законите за бюджета в парламента, а министърът за бюджета има по-малка роля в изглаждането на гънките.

При всички случаи на Арман ще се падне отговорноста да защити избора в бюджета на правителството в Брюксел, където партньорите на Франция в Европейския съюз едва ли ще са много снизходителни към Париж, който отново поиска още време да намали бюджетния си дефицит.

Той ще трябва да представлява Франция на международни форуми като Г-7 и Г-20, където ще споделя сцената с далеч по-опитни държавни ръководители като финансовия министър на САЩ Джанет Йелън.

Бюджет с високи залози

Арман и Сен Мартен ще трябва да работят бързо, за да финализират законопроекта за бюджета за 2025 г., чиято подготовка обикновено отнема месеци. Той трябва да бъде представен на депутатите до 1 октомври, въпреки че известно ограничено удължаване на срока също е възможно.

Макар че представители на министерството на финансите вече свършиха по-тежката работа, те ще трябва да решат как да балансират повишаването на данъците и понижаването на разходите така, че това да не предизвика политически критики.

Макар че се обяви срещу отмяната на по-широкото намаляване на данъците, предложено от Макрон, предишното правителство се отказа от предложения за повишаване на данъците за енергийните компании и данъка върху големите обратни изкупувания на акции от корпорациите.

По-широки повишения на данъците вероятно няма да бъдат приети от крайнодесния „Национален сбор“ и от собствената консервативна партия на Барние „Републиканци“.

Това означава, че повечето усилия за намаляване на бюджетния дефицит ще трябва да дойдат от непопулярни съкращения на разходите, които вероятно ще трябва да достигнат около 20 млрд.-30 млрд. евро в зависимост от това колко бързо реши правителството да намали дефицита, сочат изчисления на финансовото министерство.

Докато Арман и Сен Мартен обмислят повишаване на данъците и намаляване на разходите, Барние и Макрон ще трябва да се наблюдават внимателно, отбелязва Плане.

„Мога да гарантирам, че направеното до момента не е останало незабелязано“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:27 | 22.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още