fallback

Ултрабогатите хора във Великобритания заплашват с масово напускане преди данъчни промени

Монако, Италия, Швейцария и Дубай подушват страха на богатите инвеститори и се очертават като топ дестинации за преместване

15:37 | 22.09.24 г. 4

Монако, Италия, Швейцария, Дубай. Това са само малка част от дестинациите, които се опитват да привлекат ултрабогати британци преди предлаганите в страната промени в данъчния режим за неместни жители, пише CNBC.

Почти две трети (63%) от богатите инвеститори са заявили, че планират да напуснат Великобритнаия до две години или „в скоро време“, ако лейбъристкото правителство осъществи плановете си да отмени данъчна отстъпка от колониалната ера, а 67% са отбелязали, че изобщо няма да емигрират във Великобритания сочи ново проучване на Oxford Economics за последиците от плановете.

Режимът за неместни жители във Великобритания е 200-годишно данъчно правило, което позволява на живеещите в страната хора, чийто постоянен адрес е на друго място, да не плащат данък върху доходите и върху капиталовите печалби в чужбина за период до 15 години. Към 2023 г. 74 хил. души са се радвали на такъв статут спрямо 68 900 предходната година.

Миналата година Лейбъристката партия обяви планове да отмени статута, като разшири обещание, заложено в предизборната ѝ програма и засили по-ранни предложения на предишното консервативно правителство да отмени режима след време.

Това се случва, след като премиерът Киър Стармър обеща да подобри справедливостта и да укрепи публичните финанси, като мерките ще бъдат уточнени допълнително в началото на следващата седмица на годишната конференция на Лейбъристката партия и при представянето на есенния бюджет на 30 октомври.

Финансовият министър Рейчъл Рийвс заяви, че отмяната на програмата може да генерира 2,6 млрд. паунда (3,45 млрд. долара) в мандата на правителството. Но изследването на Oxford Economics, подготвено по-рано този месец в сътрудничество с лобистката група „Чуждестранни инвеститори за Великобритания“, счита, че вместо това промените ще струват на данъкоплатците 1 млрд. паунда до 2029-2030 г.

„Отправяме сигнал за тревога, че това е опасен момент“, казва Лесли Маклеод-Милър, главен изпълнителен директор на „Чуждестранни инвеститори за Великобритания“. „Ако правителството не се вслуша, ще застраши приходите на поколения“, допълни той.

Съгласно предложенията понятието постоянно местожителство ще бъде елиминирано и заменено със система, основана на местните жители, а броят на годините, в които генерираните в чужбина средства няма да бъдат облагани с данъци във Великобритания, ще бъде намален от 15 на четири.

Други страни подушват страха и активно рекламират своите юрисдикции.

Физическите лица ще трябва също да плащат данък върху наследството след 10-годишно местопребиваване във Великобритания и ще дължат данъка още десет години, след като напуснат страната. Те също така няма да могат да избягват данъка върху наследството за активи, държани в тръст.

Но частният инвеститор Маклеод-Милър, който създаде лобистката си група в отговор на предложенията, счита, че промените ще задушат генерирането на богатство.

Според изследването на Oxford Economics, в което са участвали 72 неместни жители и 42 данъчни консултанти, представляващи над 952 клиенти с постоянен адрес в друга страна, на практика всички (98%) са заявили, че биха емигрирали от Великобритания възможно най-скоро, ако плановете за реформи бъдат задействани. Смята се, че 72-та неместни жители, участвали в допитването, са инвестирали по 118 млн. паунда в британската икономика.

Мнозинството (83%) са посочили данъка върху наследството за активите им в цял свят като ключов мотив за напускане, а 65% са отбелязали и промените в данъците върху доходите и капиталовите печалби.

Къде ще се установят богатите?

Промените се случват в момент, когато други страни променят данъчните си режими, за да стимулират богати инвеститори.

Швейцария, Монако, Италия, Гърция, Малта, Дубай и Бахамските острови са сред дестинациите, които се оказват най-привлекателни за богати инвеститори, казват експерти в индустрията и агенти, с които CNBC е разговаряла.

„Сега богатите инвеститори имат голям избор и много страни се борят за тях“, коментира Хелена Мояс де Фортон, управляващ директор и ръководител на Christie’s International Real Estate за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) и за Азиатско-Тихоокеанския регион.

Мояс де Фортон, чийто екип консултира клиенти за преместване в чужбина, казва, че плановете на лейбъристите са поредното политическо развитие, което разклаща репутацията на Великобритания като убежище през последните години.

Очаква се рекорден брой милионери да напуснат Великобритания тази година, сочи доклад от юни на консултантската компания в областта на миграцията Henley & Partners, която посочва, че парламентарните избори през юли се добавят към периода на политически промени след Brexit. Смята се, че Великобритания ще отчете нетна загуба на 9500 души с високо нетно богатство през 2024 г., над два пъти повече от 4200 миналата година.

„Това определено е опасност. Пазарите са толкова пропускливи в днешно време. За хората е лесно да се приберат у дома. Лесно е да преместят бизнеса си“, коментира Маркус Мейджър, главен изпълнителен директор на компанията за инвестиции в имоти Mark.

Сред алтернативните предложения за ултрабогатите хора са освобождаване от данъка върху наследството за неопределено време в Монако, Малта и Гибралтар и липса на данък върху доходите, капиталовите печалби и наследството в Дубай. Италия и Гърция разполагат с плосък данък, който позволява на богатите хора да не плащат данък върху активите им в света срещу годишна такса от 100 хил. евро за срок до 15 години.

Миналия месец Италия повиши таксата си за новопристигнали до 200 хил. евро в ход, който според министъра на икономиката цели да предотврати „фискални услуги“ за богатите. Но според Маклеод-Милър режимът вероятно ще остане привлекателен за хората от топ 1% дори при малко по-високата такса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:12 | 22.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още