IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пробивът в устройствата на "Хизбула" показва тъмните страни на азиатските вериги на доставка

Взривените устройства отнеха живота на 37 души и раниха около 3000 в Ливан тази седмица

15:00 | 21.09.24 г. 23
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Смъртоносният пробив в пейджърите и уоки-токитата с азиатска марка на „Хизбула“ предизвика засилено търсене на пътя на устройствата и показа непрозрачния пазар за по-стари технологии, на който купувачите имат малка сигурност какво получават, пише Ройтерс.

Докато веригите за доставка и каналите за разпространение на по-нови и с по-висок марж продукти са строго управлявани, това не се отнася за по-старата електроника от Азия, където фалшификатите, свръхналичностите и сложните договори за производство могат понякога да направят невъзможно откриването на източника на продукта, казват анализатори и консултанти.

Реакцията на компаниите в центъра на устройствата-капани, които убиха 37 души и раниха около 3000 в Ливан тази седмица, показа трудното разпознаване как и кога те се превръщат в оръжия.

Компанията Gold Apollo в Тайван обвини лиценз в Европа за производство на пейджърите ѝ, като предизвика разследвания в Унгария, България, Норвегия и Румъния за произхода на смъртоносните устройства. Японската компания Icom заяви, че не може да каже дали уоки-токитата с нейното име са истински на един пазар, който е залят с фалшиви продукти.

„Ако веригата за доставки е компрометирана за поставяне на взривни вещества вътре..., това е плод на невероятно инженерство. Но компрометирането на веригите за доставка не е толкова трудно. Може би най-лесната част е била компрометирането на веригите за доставка“, коментира Дейвид Финчър, специалист по технологиите и консултант, базиран в Китай.

Според него фалшивите продукти преобладават, особено в големи промишлени центрове като Китай, където лесно могат да бъдат произведени фалшиви компоненти. Той допълва, че преминаването от фалшиви компоненти към компрометиране на веригите за доставка не е голям скок.

„Като специалист по технологиите мога да ви кажа, че поставянето на малко взривно вещество в радио не е толкова трудно“, отбелязва Финчър.

„Хизбула“ се е сдобила с устройствата преди около пет месеца, съобщи източник на силите за сигурност, който допълни, че въоръжената групировка смятала, че купува пейджърите от Gold Apollo.

Радиата за носене в ръка, които според източника били купени приблизително по същото време като пейджърите, имат етикети с името на базираната в Осака компания Icom и фразата „произведено в Япония“, показаха снимки на едно от взривените устройства.

И двете компании изключиха възможността някой от кървавите компоненти да е бил произведен в заводи на територията на страните им.

Тайванският министър на икономиката Куо Джих-хуей също каза, че използваните компоненти в пейджърите, които се взривиха в Ливан, не са произведени в Тайван.

Парламентарно разследване на устройствата от ливанските власти установи, че взривните вещества са били поставени преди пристигането им в страната, сочи писмо до Съвета за сигурност на ООН, изпратено от мисията на Ливан.

Фалшиви стоки

Но засега никой не е сигурен в почти нищо. Не е ясно как или кога пейджърите и уоки-токитата са били превърнати в оръжия, за да бъдат взривени от разстояние.

Джо Саймън, партньор в китайската компания за интелектуална собственост East IP, счита, че част от проблема се дължи на факта, че по-малките марки инвестират по-малко в проследяване на фалшификатите, главно заради разходите, които може да се отразят на рентабилността им.

„Властите с радост се заемат с нискотехнологични фалшификати, но носителите на интелектуална собственост трябва да наблюдават, разследват и подават жалби, а това невинаги се случва в такава степен като при високите технологии и по-големите технологични марки“, коментира Саймън.

Според Icom един от проблемите е, че тя спряла да произвежда въпросния модел IC-V82 преди десет години, около момента, когато започнала да въвежда холографски стикери като защита срещу фалшиви продукти, съобщи компанията. Тя отдавна предупреждава срещу имитиращи продукти, особено на по-старите си модели.

Всъщност над 7% от компаниите в Япония са обявили загуби на бизнес от фалшиви продукти през 2020 г., сочи последният наличен доклад на Японската патентна служба. Около една трета от случаите са свързани с Китай.

Icom призова клиентите си да използват само официалната ѝ мрежа за разпространение, за да са сигурни, че купуват истински продукти.

Но в Китай има десетки магазини, които продават уоки-токита с марка Icom в платформи за електронна търговия като Alibaba.com, Taobao, JD.com и Pinduoduo, включително в някои случаи модела IC-V82, показват проверки на Ройтерс.

Сред тримата базирани в Китай продавачи на продукти на Icom в Alibaba.com, никой от които не е посочен като официален доставчик на сайта на компанията, Guangzhou Minxing Communications Equipment и Chengdu Bingxin Technology заявиха, че продават автентични продукти, а Quanzhou Yitian Trading призна, че продава „произведени в Китай имитации“, наред с оригинални продукти.

Icom съобщи, че произвежда всичките си продукти в заводите си в Япония. Спреният модел IC-V82 е продаван и във Виетнам на платформата за електронна търговия Shopee, показа проверка на Ройтерс, която е установила големи наличности от такива продукти.

За Gold Apollo, която е предоставила лиценз за марката си на базираната в Будапеща компания BAC, веригата за доставки се превърна в загадъчен производствен път, който сега властите в различни държави се опитват да сглобят.

„Широките наличности от евтино оборудване втора ръка означават, че фалшификаторите са все по-способни да надхвърлят отделни компоненти и дори да произвеждат напълно готови продукти“, коментира Диганта Дас от Center for Advanced Lifecycle Engineering към университета в Мериленд, който изследва фалшива електроника.

„Вече не бих го нарекъл фалшифициране, а по-скоро незаконно производство“, отбелязва Дас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 21.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

23
rate up comment 5 rate down comment 0
Tikva007
преди 4 дни
До: тъпко: Вече двама с пудели ядоха шамари заради теб в Западен парк - и сутрин и привечер. Не са помирисвали Инвестор.bg. Беше зелка, сега си гъбко, докато станеш ппуттко, все някъде може и да се срещнем - светът е голям, изненади дебнат от всякъде. Един път без wiki-то се изффляка и до ланда-сонда се докара. Налягай си парцала и не отлепяй от земята - гъбите нямат крила. Торта е твоята жизнена среда - живкай на влажно, топло и тъмно и ще пораснеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 3
гъбко
преди 4 дни
До: Tikva007 Хаха, тошко железната китка. Ми ела бе градски, Западен парк, привечер всеки делничен ден разхождам пуделчето, 95кила съм, 185см, прошарена къса коса почти гола глава, носа очила ... съберете се всичките акаунти там дет сте и елате, нали си бригадир на мъжаги? Не мога да ви дишам диванните темммерути заапали ра33ийката! Ем прозззти, ем нагли! На мен не ми требва wiki-то за да правя разлика м/у болт, шпилка, дибла или муфа! Азиатски вериги на доставки! Дървен философ недъгaв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
Tikva007
преди 4 дни
До: тъпко: Вече няколко пъти те предупреждавам да не се лъжеш да влизаш с мен в спорове и дискусии по същество и фактология, защото нито си ми на акъла, нито на образованието и винаги накрая ставаш за смях и даже се налага да ходиш на сервиз. Можеш да хихикаш, да ми броиш акаунтите и до ме наричаш всякак, или поне, докато не те добарам някъде да ти строша пръстенцата, с които цъкаш, но ме заобикаляй в дискусии, когато ме видиш, че имам време и желание да те направя на жжаба с аргументи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 0
Tikva007
преди 4 дни
До: тъпко: Вие двете с Бомбашка имате една обща черта - пишете от коляно гллуппости и измишльотини, а като ви хванат натясно, не знаете кога да спрете - като удавник, почвате да размахвате ръце и крака, да крещите и плюетте, докато не се нагълтате с вода/гговвна. Лошото е, че сте толкова празни, че не можете и да потънете, а оставате да ссмъррдите. И три страници с ааххахахахухухихихи да напълниш, веригите на доставки на индустриални стоки в основната си част са от Азия към останалия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 3
гъбко
преди 4 дни
До: Tikva007 Ахаххаххххааа! Тук в Европа само лепим етикети според изискванията на ЕК! Ахаххаххаааааа! Тотален *** си! Един куп неща никога не са изнасяни като технология от Европа и USAто! И никога няма да бъдат изнесени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 3
гъбко
преди 4 дни
До: Tikva007 Мухаххаххахххаааа! Деби, я виж в уикито не пише ли от коя локация какво се произвежда? А? Мухаххаххахаххаххахаааа! Тотал нефел! Смотaн! Пълен профффан! Ти каталог на некое производствено съоръжение от такъв мащаб виждал ли си през живота си бе темммерут прозззт? Ахаххаххаааа! Че някои от тези производители, имат каталози по 400-500страници, които се печатат в ограничени тиражи от по 400-500броя всяка година и струват хиляди $. Всеки, който иска да работи с тех си купува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
Tikva007
преди 4 дни
До: тъпко: Има една сериозна американска компания за лазерни хирургически инструменти Apyx Medical. Базирана е в САЩ, Флорида, но заводът й е в София, в една от сградите на ЗИТ. Та там започват да работят, когато им докарат от Азия компонентите за сглобяване. Тези лазерни скалпели с каква верига на доставки са, професоре -доктор на техническите, икономическите, политическите и всички останали науки - ташка фон Мюнхаузен унд тошко дер гъбка тъпка мухоморка ала влажен мицел?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
Tikva007
преди 4 дни
До: тъпко: Надявам се, като опитен бизнесмен и експерт по веригите на доставки, да правиш разлика от това, къде е базирана една компания и къде са й заводите? И в крайна сметка, къде се стичат всички чарколяци за сглобяване? В 99% от случаите - от Азия в Азия. Това какви вериги са? И сглобените и готови устройства от къде за къде пътуват? Това какви вериги са? Сдрала си си ззаддника рано-рано, за да станеш пак за смях?! Ташка-бизнесменът по веригите на ланда-сондите отново се поссрра. Кклоун.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
Tikva007
преди 4 дни
Gyroscope: STMicroelectronics. Based in Switzerland, with locations in 35 countries;Flash memory: Toshiba, based in Japan with locations in over 50 countries;Flash memory: Samsung;LCD screen: Sharp, based in Japan with locations in 13 countriesLCD screen: LG, based in South Korea with locations in Poland and ChinaA-series processor: Samsung A-series processor: TSMC, based in Taiwan with locations in China, Singapore . . . Etc.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 4 дни
До: тъпко: Ето ти и още *вериги*: Audio chips: Cirrus Logic, based in the U.S. with locations in the U.K., China, South Korea, Taiwan, Japan, and Singapore; Camera: Qualcomm, based in the U.S. with locations in Australia, Brazil, China, India, Indonesia, Japan, South Korea, and more than a dozen locations through Europe and Latin; Compass: AKM Semiconductor, based in Japan with locations in the U.S., France, England, China, South Korea, and Taiwan
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още