fallback

Инфлацията в еврозоната доближава целта на ЕЦБ през август

Забавянето се дължи на по-ниските цени на енергийните продукти, сочат данните на Евростат

12:46 | 18.09.24 г.

През август годишната инфлация в еврозоната е достигнала 2,2% след 2,6% през юли и вече доближава целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2 на сто. Данните на Евростат сочат, че ръстът на потребителските цени се забавя съществено, след като преди година беше измерена инфлация от 5,2 на сто във валутния съюз. През октомври 2022 година пък имаше връх от 10,6%.

 

Като цяло годишната инфлация в ЕС достига 2,4% през август, също забавяйки се от 2,8% през юли. Най-ниски са нивата в Литва (0,8%), Латвия (0,9%) и Ирландия, Словения и Финландия (по 1,1%). На обратния полюс се нареждат Румъния (5,3%), Белгия (4,4%) и Полша (4%).

На месечна база индексът на потребителските цени в ЕС расте в шест държави, остава без промяна в една и се понижава в 20 от страните членки. Данните за България сочат, че инфлацията е в рамките на средната за общността - 2,4%.

Основната причина за забавянето на инфлацията в еврозоната са по-ниските цени на енергийните продукти, става ясно още от статистиката. Секторът на услугите и цените на храните обаче поддържат високи нивата и през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:47 | 18.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още