fallback

Ръстът на износа на Япония се забавя, външното търсене намалява

Доставките за САЩ са намалели за първи път от почти три години

10:42 | 18.09.24 г.

Растежът на японския износ се е забавил през август, като доставките за САЩ са намалели за първи път от почти три години. Това сочат нови данни, цитирани от Bloomberg.

Износът на страната се е увеличил с 5,6% на годишна база в сравнение с ръст от 10,2% през предходния месец, съобщи Министерството на финансите в сряда. Резултатът, който се размина с прогнозата на икономистите за увеличение от 10,6%, се дължи на спад от 9,9% в износа на автомобили. Доставките на строителни машини също са се понижили.

Вносът е нараснал с 2,3%, но не е достигнал прогнозирания от икономистите ръст от 15%. Търговският дефицит се е увеличил до 695,3 млрд. йени (4,9 млрд. долара).

По-слабите от очакваното данни може да дадат на представителите на Японската централна банка още една причина да запазят паричната си политика непроменена на заседанието тази седмица. Икономистите, участвали в анкета на Bloomberg, единодушно прогнозират запазване на лихвите без промяна в петък, като много от тях очакват увеличение на лихвения процент през четвъртото тримесечие.

Според Казума Кишикава, икономист в Daiwa Institute of Research, данните отчасти отразяват последиците от тайфуна, който накара компании, включително Toyota Motor Corp. да преустановят производството в някои заводи.

„Износът беше разочароващ този месец, но това се дължеше на някои специални фактори“, каза Кишикава. „Трудно е да се заключи, че цялостната тенденция на износа губи инерция“, добави той.

Сред продуктите, които са подкрепили износа на Япония през миналия месец, е оборудването за производство на полупроводници, което е отбелязало ръст от 55,2%. Японският технологичен сектор се възползва от вълната от глобално търсене на разработки в областта на изкуствения интелект, което поражда голямо търсене на съвременни полупроводници и свързани с тях машини в САЩ и други развити страни.

На регионална основа износът за САЩ се е понижил за първи път от почти три години насам с 0,7% заради двуцифрен спад при автомобилите, машините за строителството и минното дело и фармацевтичните продукти. Технологичният сектор е останал активен, като доставките на оборудване за производство на чипове са нараснали с над 40%.

Износът за Европа е спаднал с 8,1%, а доставките за Китай са нараснали с 5,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:42 | 18.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още