fallback

Инфлацията на Острова остава стабилна, отваряйки вратата за ново понижение на лихвите

Потребителските цени през август са се повишили с 2,2% на годишна база

10:12 | 18.09.24 г.

Инфлацията във Великобритания през август се е задържала малко над целевата стойност на Английската централна банка от 2%. Това оставя вратата отворена към по-нататъшно намаляване на основните лихви по-късно тази година, предава Bloomberg.

Потребителските цени в страната са се повишили с 2,2% на годишна база - със същия темп като през юли и под прогнозата на Английската централна банка (АЦБ), съобщи в сряда Националната статистическа служба. Показателят е в унисон с очакванията на икономистите, анкетирани по-рано от Bloomberg.

Според данните натискът за намаляване на цените на моторните горива е бил компенсиран от повишаването на цените на самолетните билети.

Инфлацията в Обединеното кралство се задържа малко над целевата стойност на Английската централна банка през август. Изображение: Bloomberg

Инфлацията в сектора на услугите - ключов показател, който се следи отблизо от АЦБ, се е ускорила до 5,6% през август от 5,2% през юли. Повишението обаче беше очаквано и прогнозите са да е временно. Както инфлацията в сферата на услугите, така и общият темп на инфлация са под нивата, прогнозирани от Английската централна банка през август.

Данните вероятно ще запазят тенденцията на централната банка на Острова за по-нататъшно облекчаване на паричната политика по-късно тази година, след като на 1 август тя намали лихвите за първи път след пандемията от Covid-19, позовавайки се на забавянето на базисната инфлация.

Макар че се очаква при решението си този четвъртък централните банкери да оставят разходите по заемите непроменени на равнище от 5%, пазарните очаквания за по-нататъшно облекчаване на паричната политика се засилват. Трейдърите очакват намаления през ноември и декември, а през 2025 г. вероятно ще последват още пет.

Решението на Английската централна банка тази седмица ще бъде обявено ден след това на Федералния резерв в САЩ, като очакванията са той да започне собствения си цикъл на облекчаване на фона на опасенията за състоянието на американската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:12 | 18.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още