fallback

Доверието на германските инвеститори спада след поредица от лоши новини

Перспективите пред най-голямата европейска икономика се помрачиха, след като производството изненадващо се сви

13:27 | 17.09.24 г. 3

Доверието на инвеститорите в германската икономика спада до най-ниското си ниво от почти една година насам след нови признаци за задълбочаващи се проблеми в ключовия производствен сектор на страната, предава Bloomberg.

Показателят за очакванията, изготвян от института ZEW, се понижава до 3,6 пункта през септември от 19,2 пункта през август, сочи оповестен във вторник доклад. Икономистите очакваха леко понижение до 17 пункта и никой от експертите не е предвидил такъв рязък спад. Индексът на текущите условия също се понижава до -84,5 пункта.

„Надеждата за бързо подобряване на икономическата ситуация видимо избледнява“, посочи в изявление президентът на ZEW Ахим Вамбах. „Въпреки че спадащите икономически очаквания за еврозоната сочат общо нарастване на песимизма, спадът в очакванията за Германия е значително по-голям“, добави той.

Доверието на инвеститорите в германската икономика спада. Изображение: Bloomberg

Перспективите пред най-голямата европейска икономика се помрачиха, след като производството изненадващо се сви през второто тримесечие на фона на слабите резултати в промишлеността. Потребителите също така продължават да се колебаят дали да отворят портфейлите си - дори когато доходите нарастват по-бързо от цените.

През последните няколко седмици Германия беше залята от вълна от лоши икономически новини. Най-големият производител на автомобили Volkswagen обяви, че ще обмисли затваряне на местни заводи заради намаляващото търсене. Конкурентът BMW трябваше да намали прогнозата си за приходите поради изтеглянето на 1,5 млн. автомобила, оборудвани с потенциално дефектни спирачки. Intel пък отложи планираното изграждане на завод за чипове с около две години.

След свиването на икономиката през 2023 г. икономистите започнаха да понижават прогнозите си и за тази година. Някои от тях очакват стагнация или дори нов лек спад. Макар че потиснатото търсене в чужбина е основна слабост, структурни фактори като неблагоприятните демографски тенденции, високите енергийни разходи и нарастващата конкуренция от страна на Китай също са пречка.

Паричната политика може да окаже известна помощ, след като миналата седмица Европейската централна банка за втори път намали разходите по заемите. Очаква се Федералният резерв в САЩ да последва примера на заседанието си на 17-18 септември.

Въпреки това „повечето респонденти изглежда вече са отчели решението на ЕЦБ за лихвените проценти в очакванията си“, посочи Вамбах.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:27 | 17.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още