fallback

Близо 3000 семейни фирми са кандидатствали за финансиране за ускорено развитие

Заявената помощ надхвърля над два пъти бюджета на процедурата на Министерството на иновациите и растежа от 117,5 млн. лв.

11:23 | 17.09.24 г.

Близо 3000 семейни предприятия и фирми от творческите индустрии и занаятите са кандидатствали по обявената от Министерството на иновациите и растежа процедура за безвъзмездно подпомагане по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, съобщават от ведомството. Мярката е насочена към повишаване на производствения капацитет и ускоряване на развитието, а по нея можеше да се кандидатства между 31 май и 16 септември.

Заявените средства от фирмите, проявили интерес, достигат 286,3 млн. лв. и надхвърлят над два пъти бюджета по програмата на стойност 117,5 млн. лв.

За първи път подпомагането е насочено изцяло и конкретно към микро- и малки семейни фирми (предприятия, които се притежават от повече от един член от семейство) и такива от творческите индустрии и сектора на занаятите, посочват от Министерството.

Спрямо вида и размера си те са кандидатствали за безвъзмездно финансиране от 15 000 лв. до 150 000 лв. за нови машини, съоръжения, оборудване, инструменти и специализиран софтуер, като със средствата ще могат да се създават и онлайн магазини.

Предстои оценяването на проектните предложения да започне в следващите дни, а резултатите и списъците с одобрените ще бъдат публикувани на сайта на Министерството на иновациите и растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:23 | 17.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още