fallback

Населението в България – на второ място по материални и социални лишения в ЕС

Делът на живеещите в лишения в България е над два пъти по-висок от средното ниво за Европейския съюз

14:38 | 16.09.24 г. 2

18% от населението в България живее в тежки материални и социални лишения, показват данни на Евростат за 2023 г. Страната се подрежда на второ място по показателя след Румъния (19,8%) при средно равнище за ЕС от 6,8%.

Данните на Европейската статистическа служба говорят за нарастване на неравенството, като през 2022 г. в лишения са живеели 6,7% от европейците – с 0,1 процентен пункт по-малко. Все пак спрямо предходната година в България се наблюдава подобрение – спрямо 2022 г. неравенството намалява с 0,7 пр. п. през 2023 г.  

Сред страните, в които населението изпитва най-сериозни затруднения в социален и материален план, фигурират още Гърция (13,5%), Унгария (10,4%) и Испания (9%).

Най-нисък процент от населението живее в лишения в Словения (2%), Кипър (2,4%), Люксембург и Естония (2,5%).

Източник: Евростат

Как се определят лишенията

Показателят за тежки материални и социални лишения се определя на база дял от населението, който среща недостиг на поне 7 от 13 елемента, свързани с възможността да води адекватен живот – 7 от тях се отнасят до домакинството и 6 – до нуждите на индивида.

Сред тях са възможността на домакинството да покрие неочаквани разходи, да плати седемдневна ваканция годишно далеч от дома, да поеме просрочени задължения (по ипотека или наем, сметки за комунални услуги, вноски за покупка на изплащане или други плащания по заеми), да си позволи месо, пиле, риба или вегетарианския им еквивалент през ден, да отоплява дома си, да притежава кола за лични нужди, да смени остарели мебели.

На индивидуално ниво показателят се измерва чрез достъпа до интернет връзка, възможността да се сменят износени дрехи с нови, притежаването на два чифта подходящи обувки, възможността човек да харчи малка сума за себе си всяка седмица, да има регулярни хобита, да се събира с приятели или членове на семейството си за вечеря или питие веднъж месечно.

Повече жени живеят в лишения

Данните на Евростат показват, че има разлика между половете по отношение на дела от населението в лишения. Затруднения в социален или материален план срещат средно 7,2% от жените в ЕС, докато при мъжете това се отнася за 6,4%. Оказва се, че възрастовата група над 65 години се справя по-добре – в социални и материални лишения живеят 5,5% от представителите ѝ. Въпреки това отново се наблюдава полово неравенство – делът на мъжете, срещащи затруднения (4,8%), е по-нисък от този на жените (6,1%).

Спрямо 2022 г. най-силно намаление на равнището на тежки материални и социални лишения се наблюдава в Румъния (с 4,5 пр. п.), Латвия (с 1,6 пр. п.) и Хърватия (с 1,2 пр. п.).Нараства делът от населението в лишения в Дания (с 1,7 пр.п.), Австрия (с 1,4 пр.п.), Унгария (с 1,3 пр.п.) и Испания (с 1,3 пр.п.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:07 | 16.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още