fallback

Вунш от ЕЦБ: Трябва да продължим да понижаваме лихвите с фокус върху инфлацията

Темпът на облекчаване на паричната политика може да се забави, ако инфлацията при услугите остане нажежена, предупреждава шефът на централната банка на Белгия

17:20 | 15.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи да облекчава паричната си политика, но трябва да има предвид ръста на потребителските цени, заяви управителят на Белгийската централна банка Пиер Вунш, цитиран от Bloomberg.

„В основния ни сценарий, ако нашата прогноза се сбъдне, би трябвало да можем да намалим допълнително лихвените проценти“, посочва той пред белгийската VRT. „Но смятам, че има малък риск това да се случи по-бавно, ако инфлацията при услугите остане нажежена“, добавя той.

Коментарите на Вунш са предшествани от решението на ЕЦБ да намали лихвите на второ поредно заседание по-рано тази седмица, гуверньорът Кристин Лагард намекна, че друг подобен ход може да е по-вероятен през декември - вместо на следващото заседание през октомври.

Ръстът на потребителските цени „изглежда повече или по-малко под контрол“, казва Вунш, добавяйки: „Но инфлацията при услугите – без стоки и енергия – остава силно ускорена, около 4%. Много е възможно инфлацията да остане над 2% за по-дълъг период“.

Миналата седмица ЕЦБ прогнозира, че ръстът на потребителските цени ще достигне целта от 2% до края на 2025 г.

„Възстановяването в Европа все повече се забавя“, изтъква Вунш. „Мислехме, че ще отчетем възстановяване през 2023 г., но това не се случи. През 2024 г. то върви сравнително бавно. Все още е отчасти циклично, но все по-структурно“, добавя управителят на Белгийската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 15.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още