fallback

Йоахим Нагел: Инфлацията ще достигне целта на ЕЦБ от 2% до края на 2025 г.

Все пак регулаторът трябва да остане нащрек, тъй като има много неща, като цените на енергията, които той не може да контролира, подчерта германският централен банкер

16:20 | 15.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да останат нащрек, въпреки че ръстът на потребителските цени е напът да се забави до 2% до края на следващата година, заяви управителят на централната банка на Германия, Бундесбанк, Йоахим Нагел, цитиран от Bloomberg.

„Ако погледнем картината на инфлацията за тази и следващата година, предполагаме, че ще постигнем целта си най-късно до края на 2025 г.“, заяви той в деня на отворените врати на неговата институция във Франкфурт. „Но също така знам – за съжаление, така е с инфлацията – че трябва да останем фокусирани, защото като централна банка има много неща, като цените на енергията, които не можем да контролираме“, добавя той.

Коментарите на Нагел следват решението на ЕЦБ да намали лихвените проценти за втори път от юни, като институцията потвърди икономическите прогнози, според които ръстът на потребителските цени ще бъде средно 2,2% през следващата година и 1,9% през 2026 г.

Нагел затвърди тази перспектива, като каза, че е „доста сигурен“, че 2% ще бъдат постижими до края на следващата година.

Все пак по отношение на инфлацията „все още не сме там, където искаме да бъдем“, подчерта той.

По-рано тази седмица управителят на Литовската централна банка Гедиминас Шимкус посочи, че ЕЦБ трябва да продължи да понижава разходите по заемите, макар че темпът на тези стъпки ще зависи от постъпващите данни.

„Инфлацията се успокоява и нейната траектория подсказва, че трябва да се случи по-нататъшно намаляване на лихвените проценти“, каза той пред радио LRT в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:13 | 15.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още