fallback

Бразилия трябва да стабилизира дълга и фиска, за да получи инвестиционен рейтинг

Разнообразната икономика на страната и гъвкавият обменен курс ще ѝ помогнат да се справи с външни шокове, според анализатор от Fitch Ratings

17:08 | 14.09.24 г.

Правителството на Бразилия ще трябва да постигне фискалните си цели, да стабилизира държавния дълг около настоящите нива и да изгради фискална надеждност, за да се пристъпи към повишение на кредитния рейтинг на страната, според Fitch Ratings.

Въпреки че фискалната рамка на администрацията на президента Луис Инасио Лула да Силва и дългоочакваното преразглеждане на данъчния кодекс на страната бяха приветствани, Fitch в момента не вижда дълговото бреме да намалява или дори да се стабилизира, коментира Шели Шети, управляващ директор и ръководител суверенни рейтинги в Азия и Америка във Fitch.

„Все още виждаме фискална несигурност, все още виждаме, че дългът расте“, казва Шети в интервю. „Не смятаме, че рейтингът ще се повиши в близко бъдеще, а въпросът за инвестиционния клас очевидно няма как да бъде зададен“, добавя експертът.

Fitch повиши рейтинга на Бразилия до BB — две степени под инвестиционния рейтинг, през юли 2023 г., със стабилна перспектива. S&P Global Ratings и Moody’s Ratings също подобриха оценките си за страната от средата на 2023 г.

Правителството на Лула трябва да засили контрола си върху фискалното здраве на страната. Инвеститорите са загрижени за желанието на президента да се съгласи на съкращения на разходите, за да постигне бюджетните цели.

Финансовият министър Фернандо Хадад коментира пред местните медии, че вярва, че Бразилия може да възстанови инвестиционния си рейтинг, който беше отнет преди почти десетилетие.

Според Шети голямата и разнообразна икономика на Бразилия и нейният гъвкав обменен курс ще и помогнат да се справи с външни шокове, а това са характеристики на икономика с инвестиционен рейтинг. „Това, което оказва натиск върху рейтинга на Бразилия, е фактът, че перспективите пред икономическия растеж са слаби, а фискалните дефицити и дълговата тежест са много по-високи от медианните за страните с рейтинг ВВВ, присъден от Fitch“, посочва Шети.

Fitch прогнозира, че дългът на Бразилия ще премине границата от 80% от БВП през следващите няколко години и ще продължи да нараства до около 86% от БВП след това, казва Шети.

Същевременно на Бразилия може да ѝ се наложи да пренебрегне лимитите на фискалния дефицит и да издаде спешен кредит, за да се бори с разрушителните горски пожари, според високопоставен служител на финансовото министерство.

Фискалното правило позволява на правителството да надхвърли лимита на разходите в случай на природни бедствия, причинени от извънредна климатична криза, коментира пред журналисти министърът на икономическата политика Гийерме Мело.

В момента Бразилия е засегната от най-голямата суша от четири десетилетия насам, която излага на риск реколтата и енергийните доставки, тъй като пожарите се разпространяват.

Мело посочва, че още не е взето решение, но припомня, че страната е приела подобна мярка по-рано тази година, когато южният щат Рио Гранде до Сул беше засегнат от сериозни наводнения.

Правителството обмисля и нова спешна помощ за рибарите в северната част на страната заради тежката суша, добавя министърът на социалното развитие Уелингтън Диас. Бразилското правителство също така ще предложи възобновяема кредитна линия за производители, засегнати от пожари, причинени от екстремни метеорологични условия, според министъра на земеделието Карлос Фаваро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:09 | 14.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още