fallback

Ръстът на промишленото производство в Китай се забавя до петмесечно дъно през август

Забавянето на продажбите на дребно и цените на новите жилища продължава, увеличава се и безработицата, според статистически данни

11:33 | 14.09.24 г.

Ръстът на промишленото производство в Китай се забавя до петмесечно дъно през август, показват данни на Националното статистическо бюро на страната, публикувани в събота.

Други данни показват, че продажбите на дребно и цените на новите жилища продължават да се влошават, съобщава Ройтерс.

Статистиката затвърждава аргументите за възприемане на по-агресивни стимули за укрепване на икономиката и подпомагане на постигането на целта на Пекин за икономическия растеж през 2024 г., отбелязва информационната агенция.

Индустриалното производство в Китай през август се разширява с 4,5% на годишна база, като растежът се забавя в сравнение с отчетените 5,1% ръст през юли, сочат данните. Това е най-бавното разширение на сектора от март насам.

Ръстът на производството е по-слаб от очакваното – 37 анализатори, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха повишение от 4,5% в сектора.

Производството на петролните рафинерии в Китай спада за пети месец, според статистиката. Производството на сурова стомана през август се свива с 6,1% спрямо юли, което предполага разочароващо търсене.

Продажбите на дребно, ключов измерител на потреблението, забавят ръста си до 2,1% през август след ръст от 2,7% през юли. Прогнозите бяха увеличението да достигне 2,5%.

„Инерцията се забавя. Проблемът за Китай остава вътрешното търсене“, коментира Син Джаопън, старши стратег на ANZ за Китай.

Колебливата китайска икономическа активност доведе до занижаване на експертните прогнози за растеж на китайската икономика за 2024 г. под официалната цел на правителството от около 5%. Икономиката нарасна с 4,7% през второто тримесечие и се очаква БВП през третото тримесечие да забави разширението си спрямо второто.

Президентът на Китай Си Дзинпин призовава властите да се стремят към постигане на годишната цел за икономически растеж чрез засилване на мерките за подпомагане на забавящото се икономическо възстановяване.

Същевременно инвестициите в дълготрайни активи нарастват с 3,4% през първите осем месеца на 2024 г. спрямо същия период на предходната година, което е близко до очакваното (ръст от 3,5%). И по този показател се наблюдава известно забавяне обаче – ръстът за периода януари-юли е 3,6%.

Проблемният имотен сектор е основната пречка пред растежа. Цените на новите жилища в Китай през август намаляват с най-бърз темп от повече от девет години. Само в 2 от 70 изследвани града се отчита повишение на цените на жилищата както в месечно, така и в годишно изражение през август.

Въпреки че Пекин полага повече усилия за спасяването на жилищния пазар, много анализатори казват, че са необходими много по-агресивни стъпки, за да се помогне на задлъжнелите предприемачи и да се насърчат бъдещите купувачи на жилища да се върнат на пазара.

Други икономически данни за страната също показват задълбочаващите се проблеми на китайската икономика. Безработицата се увеличава до 5,3% през август от 5,2% през юли.

Несигурна е и тенденцията за ръст на износа като се има предвид нарастващото търговско напрежение в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 14.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още