fallback

Потребителските настроения в САЩ се подобряват с оптимизма около инфлацията

Проучване на Мичиганския университет показа, че по-голям дял от потребителите смятат безработицата за потенциално по-притеснителна

18:45 | 13.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Настроенията на потребителите в САЩ се повишиха до четиримесечен връх в началото на септември, подпомогнати от най-оптимистичните краткосрочни инфлационни очаквания от края на 2020 г. и от перспективите за по-ниски разходи по заемите, съобщава Bloomberg

Индексът на потребителските настроения се повиши до 69 пункта от 67,9 през август, показват предварителни данни от Мичиганския университет. Анкетирани от Bloomberg икономисти очакваха ниво от 68,5 пункта.

Потребителите очакват цените да се покачат с годишен темп от 2,7% през следващата година в сравнение с 2,8%, прогнозирани месец по-рано. Това представлява четвърти месец на намаляване на краткосрочните инфлационни очаквания. Сега респондентите очакват инфлация да се ускорява с 3,1% на годишна база през следващите пет до десет години спрямо 3% месец по-рано.

Проучването показа, че в момента по-голям дял от потребителите смятат безработицата за потенциално по-притеснителна от инфлацията. Това мнение е в съответствие с представителите на Федералния резерв, които се очаква да започнат да намаляват лихвените проценти на заседанието на 17-18 септември.

„Потребителите изразиха по-малко притеснения този месец относно високите цени на дълготрайните стоки, превозните средства и жилищата, както и за личните си финанси“, коментира Джоан Сю, ръководител на проучването.

Анкетираните също са по-оптимистични относно перспективите за икономиката, като 54% ​​очакват лихвените проценти да намалеят през следващата година, съответствайки на нивото, наблюдавано през 1980 г. В същото време мненията на много потребители зависят от това кой ще спечели президентските избори през ноември.

Потребителските настроения сред демократите се повишават през септември, но спадат сред републиканците, тъй като нарастващ дял от гласоподавателите от двете партии очакват победа за вицепрезидента Камала Харис. Настроенията сред политическите независими лица остават почти непроменени.

Индексът на очакванията на Мичиганския университет се повишава до петмесечен връх от 73 пункта, докато мярката за текущите условия расте за първи път от шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:40 | 13.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още