fallback

Икономиката на Газа се свила до под една шеста от размера си преди войната

Търговският орган на ООН съобщи, че Палестинската автономия е под „огромен натиск“, който застрашава способността ѝ да функционира

09:04 | 13.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономиката на Ивицата Газа се е свила до по-малко от една шеста от обема си преди да започне войната между Израел и групировката „Хамас“, а безработицата в окупирания Западен бряг е нараснала почти тройно. Това се посочва в доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД), публикуван днес и цитиран от Ройтерс. В него се подчертават предизвикателствата пред възстановяването на региона, съобщава БТА.

Според доклада икономиката на Газа е „в руини“ над 11 месеца след като Израел започна военна кампания там в отговор на смъртоносната атака на 7 октомври в Южен Израел от бойци на „Хамас“.

Търговският орган на ООН съобщи, че Палестинската автономия, която упражнява ограничено самоуправление под израелската окупация в Западния бряг, е под „огромен натиск“, който застрашава способността ѝ да функционира.

В допълнение към икономическия спад на Газа заради конфликта, ситуацията влошават намаляващата международна помощ и удръжките от приходите й от Израел, които Конференцията на ООН за търговия и развитие оценява на над 1,4 милиарда долара от 2019 г. досега.

Израелският финансов министър Бецалел Смотрич, който нареди задържането на средствата, обвинява Палестинската автономия, че е подкрепяла атаките срещу Израел на 7 октомври. Палестинска автономия отрича да насърчава насилието.

Органът на ООН призова за „незабавна и съществена намеса на международната общност, за да бъде спрян икономическият спад, да се преодолее хуманитарната криза и да се поставят основите на дълготраен мир и развитие“. Конференцията на ООН за търговия и развитие наблегна също и на необходимостта от всеобхватен план за възстановяване.

В документа се описва „бързия и тревожен икономически спад“ в окупирания Западен бряг, където е налице скок на насилието от началото на войната в Газа.

Общо над 300 000 работни места са загубени в Западния бряг от началото на войната, съобщи органът на ООН, което е повишило нивото на безработицата от 12,9 на сто до 32 на сто.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:04 | 13.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още