fallback

Производствената инфлация в Япония се забавя за първи път от осем месеца

През август показателят за производствените цени на японските фирми е нараснал с 2,5% на годишна база

09:51 | 12.09.24 г.

Инфлацията, измерена чрез цените на производител в Япония, се е забавила за първи път от осем месеца насам, тъй като разходите за енергийни продукти са намалели, предава Bloomberg.

През август показателят за производствените цени на японските фирми е нараснал с 2,5% на годишна база, съобщи Японската централна банка в четвъртък. Резултатът се размина с очакванията на икономистите за ръст от 2,8%. Спрямо предходния месец цените са се понижили с 0,2%, което е първият спад от 10 месеца насам.

Докладът показа 2,6% увеличение на деноминираните в йени разходи за вносни и износни материали, което е рязко забавяне спрямо показателите от юли. През миналия месец йената укрепна спрямо долара, което намали натиска върху разходите на предприятията в японски пари.

Производствените разходи за петролни и въглищни продукти са се свили с 4% спрямо предходната година.

Забавянето на производствената инфлация идва в момент, когато икономистите до голяма степен очакват, че през следващата седмица ЯЦБ ще запази основния си лихвен процент непроменен. Според запознати представителите на централната банка не виждат особена необходимост от повишаване на лихвения процент, тъй като все още наблюдават задържащата се волатилност на финансовите пазари и въздействието на повишението на разходите по заемите през юли.

Непосредствено преди заседанието на ЯЦБ на 20 септември ще бъдат представени данни за националната потребителска инфлация през август. Макар че компаниите може да наблюдават по-бавно нарастване на цените, икономистите понастоящем очакват основната потребителска инфлация да се ускори от 2,7% до 2,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:51 | 12.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още