fallback

Путин: Русия трябва да обмисли ограничаване на износа на уран, титан и никел

Евентуалните ограничения не трябва да вредят на страната, каза руският президент

22:21 | 11.09.24 г. 2

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда, че Москва трябва да обмисли ограничаване на износа на уран, титан и никел в отговор на западните санкции, предава Ройтерс.

Изказването на Путин пред министри от правителството предизвика ръст на цените на никела и тласна нагоре книжата на компаниите за добив на уран.

В излъчено по телевизията изявление руският президент заяви, че тези ограничения може също така да бъдат въведени за други стоки и отбеляза, че Русия е голям производител на природен газ, диаманти и злато.

Но той допълни, че не е нужно мерките да бъдат предприети „утре“ и не трябва да вредят на самата Русия.

„Русия е лидер по запаси от редица стратегически суровини – за природния газ тя притежава почти 22% от световните запаси, за златото – почти 23%, за диамантите – почти 55%“, заяви Путин.

„Погледнете, моля ви, някои от видовете суровини, които доставяме на световния пазар... Може би трябва да обмислим някои ограничения – за уран, титан, никел“, каза Путин на премиера Михаил Мишустин. „Просто не трябва да правим нищо, което ще навреди на нас самите“, допълни той.

Западните страни намалиха значително покупките на руски петрол и газ от началото на войната в Украйна, но Русия остава голям доставчик на метали за световните пазари, затова намаляване или спиране на износа им може да предизвика нарушения, коментират анализатори.

Цената на никела на Лондонската борса за метали нарасна с 2,6% до 16,145 долара за метричен тон малко след изявлението на Путин.

Цената на петрола сорт Брент е на ниво от около 70 долара за берел, след като достигна най-ниската си цена от края на 2021 г. във вторник.

В Русия се намира компанията „Норникел“, която е най-големият производител на рафиниран никел в света. Тя е голям доставчик на никел за Китай и Европа. Компанията не е отговорила на молба за коментар.

Над една пета от никела в регистрираните на Лондонската борса за метали складове е от руски произход, сочат публикувани във вторник данни. Металът се използва в батерии и сплави с широка гама от приложения.

Книжата на компании за добив на уран поскъпнаха след новината, като цената на акциите на канадските минни компании NexGen Energy, Cameco и Denison Mines нарасна с между 5,2% и 5,4%. Русия е на четвърто място в света сред най-големите страни производителки на уран и има около 44% от глобалния капацитет за обогатяване на уран.

През 2023 г. САЩ и Китай оглавиха класацията на вносителите на руски уран, следвани от Южна Корея, Франция, Казахстан и Германия.

През май американският президент Джо Байдън подписа закон за забрана на вноса на обогатен уран от Русия, търговия, оценявана на около 1 млрд. долара годишно. Но тя съдържаше изключения в случай на притеснения за доставките, които щяха да позволят на Министерството на енергетиката да поддържа нормални нива на внос на руски уран до 2027 г.

Русия съставляваше 27% от доставките на обогатен уран за американски комерсиални ядрени реактори миналата година.

„Замяната му ще бъде наистина трудна, особено в краткосрочен план, в следващите две-три години“, коментира анализаторът от Citi Аркадий Геворкян.

„Западните компании за обогатяване на уран само правят планове да изградят допълнителен капацитет за обогатяване, чието осъществяване ще изисква поне три години. Очакваме, че компаниите в САЩ ще успеят частично да го заменят, като внесат слабо обогатен уран от Китай“, допълни той.

Русия също така е на трето място сред най-големите производители в света на титанова гъба, която се превръща в метал за индустриални приложения в аерокосмическата, морската и автомобилната индустрия, но страната има малки запаси от титан.

Най-големият производител на титанова гъба в Русия „ВСМПО-Ависма“, частична собственост на санкционирания конгломерат в областта на отбраната „Ростек“, доставяше титан както на Boeing, така и на Airbus преди войната в Украйна.

Канада наложи санкции на компанията, но предостави изключение на Airbus, за да ѝ позволи да използва руски титан в производството си.

Boeing спря да купува титан от Русия по-малко от две седмици след началото на войната в Украйна през 2022 г.

Данни на руската митническа служба показват, че САЩ продължават да купуват руски титан, но най-големите купувачи са Франция, Китай и Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:28 | 11.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още