fallback

Украинската атака в Курск е нанесла щети за почти 1 млрд. долара

Регионът е предимно земеделски и отговаря за 4% от общата зърнена реколта на страната миналата година

14:34 | 11.09.24 г. 6
Автор - снимка
Създател

Икономическите щети от украинската атака срещу предимно земеделския Курски регион се оценяват на почти 1 млрд. долара. Също така повече от 150 хил. души са били евакуирани от началото на нахлуването, заяви губернаторът на областта Алексей Смирнов, цитиран от Ройтерс.

На 6 август Украйна започна най-голямата си атака срещу руска територия от Втората световна война насам, преминавайки през границата в Курския регион с хиляди военни, подкрепени от дронове и тежко въоръжение.

Курск е основен производител на зърно в Русия, откъдето е дошла 4% от общата зърнена реколта на страната миналата година. Самата Русия е най-големият износител на пшеница в света.

„Въвеждането на федерален извънреден режим и режим на антитерористична операция в региона имаше значителен ефект върху икономиката на региона“, коментира Смирнов по време на публична среща с високопоставени представители на земеделското министерство на Русия.

По-рано в сряда военни блогъри, подкрепящи Москва, както и високопоставен руски командир заявиха, че руските сили са започнали контраофанзива срещу украинските сили в Курск.

Според Смирнов изчислените щети са за „десетки милиарди рубли и се увеличават“. Презентацията му, представена по време на срещата с представителите на министерството, дава предварителна оценка на щетите от 85 млрд. рубли, или 934 млн. долара.

По думите му събирането на реколтата може да не бъде завършено на територия от около 160 хил. хектара. В същото време реколта от маслодайни семена в размер на 500 хил. тона и захарно цвекло за 700 хил. тона е била повредена или изнесена извън Русия.

Според данните на губернатора зърно за над 300 хил. тона все още е в складове на територии, окупирани от украинските сили. Смирнов също така съобщи и за значителни загуби на селскостопански животни – над 350 хил. прасета и говеда са загинали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:35 | 11.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още