fallback

Икономиката на Великобритания е била в стагнация втори пореден месец

Брутният вътрешен продукт на страната е останал без промяна през юли

10:17 | 11.09.24 г.

През юли икономиката на Великобритания е била в застой за втори пореден месец. Това показва, че бързото излизане от рецесията вече губи инерция, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната не се е променил, след като през юни също нямаше изменение, съобщи Националната статистическа служба в сряда. Икономистите прогнозираха увеличение от 0,2%.

Данните сочат още, че спадът в производството и строителството е компенсиран от услугите и от оживлението в продажбите на дребно.

Британската икономика изпревари всички други страни от Г-7 през първата половина на годината с разширяване от 1,3%. Очаква се обаче резултатите ѝ през второто полугодие да бъдат значително по-слаби, като Английската централна банка и икономистите от частния сектор прогнозират растеж от средно 0,3% през третото и четвъртото тримесечие.

Лейбъристите, които спечелиха парламентарните избори през юли, разчитат, че растежът ще възстанови публичните финанси и ще осигури обещаното на избирателите повишаване на жизнения стандарт. Премиерът Киър Стармър обеща най-бързия устойчив растеж в Г-7 чрез реформиране на системата за планиране и увеличаване на инвестициите - сериозен ангажимент след повече от десетилетие на слаб ръст на производителността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:17 | 11.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още