fallback

Раждаемостта в Русия през първото полугодие е най-ниската от четвърт век насам

Нужна е специална демографска операция, казва ръководителката на Комисията за защита на семейството в руската Дума

15:08 | 10.09.24 г.

Русия отчете най-ниската си раждаемост от 1999 г. през първите шест месеца на тази година, сочат официални данни, публикувани в понеделник. Ражданията през юни са под 100 хил., което се случва за първи път, пише Ройтерс.

Съчетанието между намаляваща раждаемост и нарастваща смъртност води до спад на населението на Русия, което създава проблем за Кремъл в продължителната му война в Украйна. Москва започна пълномащабното си нашествие през 2022 г.

През юли Кремъл нарече ниската раждаемост в Русия бедствие за страната.

Какво казват цифрите?

Според данни, публикувани от статистическата служба "Росстат", 599 600 деца са се родили в Русия през първото полугодие на 2024 г., което е с 16 хил. по-малко спрямо същия период на 2023 г. и е най-ниската раждаемост от 1999 г. насам.

През юни броят на новородените е намалял с 6% до 98 600, като за първи път броят спада под 100 хил., съобщават руските медии.

Естественият спад на населението на Русия се ускори тази година, като 325 100 починали са отчетени между януари и юни, или с 49 хил. повече спрямо същия период на миналата година.

Спадът на населението до известна степен е бил компенсиран от ръста на мигрантите с 20,1% за периода януари-юни, сочат данните.

Какво казват държавните ръководители?

„Това е катастрофално за бъдещето на страната“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков през юли, съобщиха руските държавни осведомителни агенции.

Нина Останина, ръководител на Комисията за защита на семействата в Държавната дума, долната камара на руския парламент, коментира пред РИА „Новости“, че е нужна „специална демографска операция“ за подобряване на раждаемостта.

„Трябва да се организираме и да проведем друга специална операция по подобие на специалната военна операция – специална демографска операция“, каза Останина.

Москва нарича действията си в Украйна „специална военна операция“, а Киев и съюзниците му ги считат за непровокирана агресия за завземане на земя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:09 | 10.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още