fallback

Оптимизмът на малкия бизнес в САЩ намалява с най-много за последните две години

Едва 13% от предприемачите са заявили, че планират да създадат работни места през следващите три месеца

14:23 | 10.09.24 г.

Оптимизмът на малкия бизнес в САЩ е намалял през август с най-много от повече от две години насам, тъй като печалбите са се понижили, а фирмите са станали по-песимистични към перспективите за продажбите и икономиката, предава Bloomberg.

През август индексът на оптимизма на Националната федерация на независимия бизнес (NFIB) се е понижил с 2,5 пункта, което е най-големият му спад от юни 2022 г., до 91,2 пункта. Спадът заличи почти половината от напредъка през предходните четири месеца.

8 от 10-те компонента, които съставляват индекса, са се понижили, водени от спад с 9 пункта на очакванията за продажбите. Около 37% от фирмите съобщават за влошаване на печалбата, което е най-големият дял от 2010 г. насам, тъй като повишените цени, лихвени проценти и разходи за труд продължават да оказват влияние.

Сред тези, които отчитат по-ниски печалби, 31% отдават това на по-слабите продажби, а 17% заявяват, че спадът се дължи на цените на суровините. Разходите за труд са посочени от други 13%. Според доклада почти една четвърт от собствениците на фирми посочват, че инфлацията е най-основният им проблем.

В резултат на това малките компании са намалили плановете си за наемане на служители. Едва 13% от предприемачите са заявили, че планират да създадат работни места през следващите три месеца, което е с 2 процентни пункта по-малко в сравнение с предходния месец.

Индексът на несигурността на NFIB се е повишил с 2 пункта и е достигнал най-високата си стойност от октомври 2020 г. насам, сочат още публикуваните днес данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:23 | 10.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още