fallback

По-тлъстите портфейли на американците не ги карат да се чувстват много по-добре

Съсредоточаването върху американския портфейл е полезен начин да разберем момента на безпокойство за икономиката и да помислим как се нареждат собствените ни финанси, казват икономисти

11:29 | 13.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ако искате да знаете как се справят американците, погледнете в портфейлите им, пишат колумнистите на Wall Street Journal Джо Пинскър, Елисавета Галкина и Имани Моис.

Те имат повече пари в банката, отколкото през 2019 г., дори след коригиране за инфлацията, и съвсем малко по-малко дълг по кредитни карти спрямо доходите си. Но като цяло те не се чувстват по-добре финансово, отколкото преди пет години, преди сътресенията вследствие на пандемията, инфлацията и нарастващите лихвени проценти.

По-тлъстите портфейли обаче подобриха настроението. Ставаме по-оптимистични за икономиката, според проучванията на потребителите на Мичиганския университет. Помага и това, че средните салда по пенсионните схеми 401(k) се повишиха до около 127 хил. долара през второто тримесечие на тази година от около 104 000 две години по-рано, според Fidelity.

Съсредоточаването върху американския портфейл е полезен начин да разберем този момент на безпокойство за икономиката и да помислим как се нареждат собствените ни финанси, казват икономисти. Психологическата опорна точка, с която мнозина се съизмерват, е 2019 г., защото представляваше предпандемичен и прединфлационен бум.

„Това всъщност е най-екстремното сравнение, което можем да измислим, но и най-удобното“, каза Джоан Хсу, икономист от Мичиганския университет, който отговаря за проучването на потребителските нагласи.

Един поглед към това, което американците притежават и дължат, разкрива причини както за оптимизъм, така и за тревога.

Пари

Американците правят повече пари, отколкото в края на 2019 г., дори след корекция за необичайно високата инфлация оттогава.

Нашите емоции обаче са по-трудни за приспособяване към инфлацията. Болката от по-високите цени предизвика стрес или дори носталгия по близкото минало.

Данните за заплатите са коригират спрямо инфлацията с помощта на индекса на потребителските цени. Те показват, че реалните средни доходи са били с около 3,5% по-високи през второто тримесечие на 2024 г., отколкото в началото на 2019 г.

От 2020-2022 г. нарастването на заплатите на годишна база е било най-високо за долните 25% по доходи, според клона на Федералния резерв в Атланта.

Дебитни карти

Американците са носили средно 74 долара в брой в портфейлите си през 2023 г. спрямо 60 долара през 2019 г., според Фед.

Те също имат повече пари в банките. Спестяванията набъбнаха през 2020 г. и 2021 г. поради Covid ограниченията и правителствените стимули. Този излишък до голяма степен беше изразходван. „Няма пари, които да бодат джобовете на хората в момента“, каза Уенди Еделберг, икономист от Brookings Institution.

Балансите по сметките паднаха от пандемичните върхове по-бързо за хората с по-ниски доходи. През февруари средният баланс за долния квартил по доходи беше 1160 долара, срещу 8143 за горния, според JPMorganChase Institute.

Делът на спестяванията в доходите на американците е намалял до 2,9% през юли 2024 г., по-малко от половината от този в края на 2019 г., според правителствени данни.

Това отразява увереността на хората в резултат на по-високите цени на жилищата, на цените на акциите и приходите от облигации, посочва Торстен Слок, главен икономист в Apollo Global Management.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 13.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още