fallback

Байдън и Тръмп искат държавен инвестиционен фонд, но възможно и нужно ли е?

Конкуренцията с Китай е една от причините да се мисли за подобен фонд, но експерти казват, че той е малко вероятен

11:14 | 09.09.24 г.

Републиканци и демократи изглежда са съгласни по твърде малко въпроси тези дни. Но официални представители и на двете партии са заинтригувани от идеята САЩ да използват нов икономически инструмент – държавен инвестиционен фонд, пише Wall Street Journal.

Представители на Белия дом съобщават, че работят от няколко месеца по проекта за такъв фонд. Той ще предоставя капитал за постигане на напредък по стратегически интереси като технологии в начален етап на развитие и енергийна сигурност в момент, когато конкуренцията с Китай се засилва.

В проява миналата седмица бившият президент Доналд Тръмп призова за създаването на държавен фонд, който „да инвестират в големи национални начинания в полза на целия американски народ“ като инфраструктура и медицински изследвания.

Какво представляват държавните фондове?

Държавните фондове – инвестиционни фондове, притежавани от национално правителство, станаха видни играчи на световните пазари. Те са особено доминиращи инвеститори на частни пазари като частни капиталови инвестиции, частно кредитиране и инфраструктура, където дългите им инвестиционни хоризонти и дълбоки джобове ги правят търсени партньори.

В исторически план богатите на петрол страни използват такива фондове, за да съхраняват в тях приходите от износа на въглеводороди. От 12,4 трлн. долара, управлявани от държавни инвестиционни фондове в цял свят, 59% идват от свръхприходи, генерирани от природни ресурси като в богатите на петрол Норвения и Саудитска Арабия, сочат данни на компанията Global SWF.

Но САЩ имат големи бюджетни и търговски дефицити и дълбоки частни пазари. Това не са обичайни критерии за страна с държавен фонд.

Как ще бъде финансиран подобен инструмент?

Тръмп заяви, че ще изгради фонда, използвайки приходите от планираните си мита, но тези средства трябва да се използват и за изплащане на предлаганите от него понижения на данъците.

Представители на Белия дом разглеждат различни източници на приходи, въпреки че все още не са решили кой да изберат. Конгресът ще трябва да финансира фонда със средства, определени в специален закон, или чрез специално определен източник на приходи.

Официален представител казва, че част от фонда може да бъде инвестирана в традиционни активи като акции и облигации, генериращи пазарна възвръщаемост. След това тази възвръщаемост може да бъде използвана за финансиране на инвестиции в по-рискови стратегически активи, където възвръщаемостта е по-ниска или колеблива. Емитирането на дълг също може да бъде обмислено, въпреки че обсъжданията са на много ранен етап, отбелязват официалните представители.

Какво предлагат Тръмп и Белият дом?

Тръмп разкрива малко подробности. Бившият президент казва, че фондът ще инвестира в магистрали, летища, здравеопазване и хранителна промишленост. Не е ясно дали той ще инвестира също в акции, облигации, частни капиталови инвестиции и недвижими имоти. Ръководителят на хедж фонд Джон Полсън, който е съветник на Тръмп, зазяви в интервю, че това е възможно, като отбеляза, че много страни инвестират публични пенсии в диверсифицирани активи. Той допълни, че тръстът за социална сигурност, който в момента инвестира само в държавен дълг, може да направи същото.

Представители на Белия дом поглеждат към фондове, оперирани от Индия, Ирландия и Сингапур, както и към обявения през юли Национален фонд на Великобритания като възможни модели наред с тези на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Те също така наблюдават исторически примери в САЩ като Reconstruction Finance Corp., която предоставяше средства на банки, общини, железопътни компании и други предприятия през 30-те години на миналия век.

Не е ясно кога ще бъде завършен планът на Белия дом, контролиран от съветника по националната сигурност Джейк Съливан и заместника му Далийп Сингх, и дали вицепрезидентът Камала Харис, която е кандидат за президент на Демократическата партия, го подкрепя.

Bloomberg съобщи в петък, че съветници на Байдън работят по предложение за държавен инвестиционен фонд.

Задачата на фонда ще бъде да инвестира в области, които биха били от полза за САЩ като цяло, но в които времевият хоризонт и рисковете са твърде големи за частните инвеститори.

Например доминацията на Китай в изключително важни полезни изкопаеми като литий и редкоземни метали е смятана за заплаха за националната сигурност. Но същата доминация позволява на Китай да залива пазара по свое усмотрение, тласкайки цените достатъчно надолу, за да възпре западни инвестиции в алтернативи. Представителите на Белия дом считат, че държавен фонд може да разреши подобни пазарни провали, като подкрепи чрез капитал, гарантиране на заеми или мостово финансиране компаниите, които трябва да се разширят, за да се конкурират с Китай.

Поемайки рискове, които частният сектор избягва, това ще го отличи от повечето публични пенсионни фондове и много държавни фондове като норвежкия, чиято задача е да увеличи до максимум възвръщаемостта.

Ще се случи ли това наистина?

Основателят на Global SWF Диего Лопес смята, че създаването на държавен инвестиционен фонд на САЩ е „много малко вероятно“. Той отбелязва, че тъй като природните ресурси в САЩ като петрола и газа са собственост на правителството, те обикновено са контролирани от държавата.

САЩ вече имат 23 държавни фонда на щатско ниво, управляващи активи за около 332 млрд. долара, сочат данни на  Global SWF. Alaska Permanent Fund, който е най-големият и известният, инвестира петролните приходи на щата и управлява активи за 78 млрд. долара. Щатските и местните власти също така притежават и управляват далеч повече видове инфраструктура като магистрали и летища от федералното правителство.

Дори САЩ да намерят начин да финансират държавен фонд, не е ясно защо страната има нужда от такъв, казва Зубаид Ахмад, управляващ партньор в компанията Caravanserai Partners, която консултира държавни фондове. Вече са заделени значителни федерални средства за области като инфраструктура, технологии и отбрана, включително установените през 2022 г. чрез Закона за намаляване на инфлацията и Закона за чиповете.

Държавен инвестиционен фонд „звучи секси, но когато помислим малко, виждаме, че съществуват множество фондове, които вършат неговата работа“, казва Ахмад.

Той отбелязва, че по-доброто използване на нов фонд може да помогне за намаляване на недостига на финансиране за социални плащания, тъй като той може да инвестира дял от средствата в активи, които носят по-голяма възвръщаемост от американските държавни облигации подобно на предложението на Полсън.

Определянето кой да управлява държавния фонд и каква част от средствата ще може да инвестира също е политически противоречив въпрос. Държавните пенсионни фондове например трябва често да балансират целите на своите политически назначени съвети на директорите с целта си да осигурят най-високата възвръщаемост на своите доверители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:36 | 09.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още