fallback

Потребителската инфлация в Китай се ускори, но дефлацията в производството остава

Индексът на потребителските цени в страната се е повишил с 0,6% през миналия месец на годишна база и в сравнение с 0,5% през юли

08:18 | 09.09.24 г.

Потребителската инфлация в Китай се ускори през август и достигна най-бързия си темп от половин година насам. Това се дължи предимно на по-високите цени на храните, отколкото на възстановяване на вътрешното търсене, тъй като дефлацията при производствените цени се задълбочава, предаде Ройтерс.

Индексът на потребителските цени в страната се е повишил с 0,6% през миналия месец на годишна база и в сравнение с 0,5% през юли, сочат данните на Националното статистическо бюро от понеделник. Този темп е по-нисък от прогнозите за увеличение с 0,7%, направени в анкета на Ройтерс сред икономисти.

Екстремните климатични условия това лято - от смъртоносни наводнения до горещини - повишиха цените на селскостопанските продукти, допринасяйки за по-висока инфлация. През август засегнатите от различни природни бедствия площи с посеви в Китай възлизат на 1,46 млн. хектара, съобщиха държавните медии в понеделник.

"По-високият индекс на потребителските цени през август се дължи на високите температури и дъждовното време", посочват от държавната статистика в изявление. Цените на хранителните продукти са нараснали с 2,8% на годишна база през август спрямо нулево изменение през юли, докато инфлацията при нехранителните стоки е 0,2%, отслабвайки спрямо 0,7% през юли.

"Но възстановяването беше по-меко от очакваното и не допринесе за намаляване на опасенията от дефлация. Голяма част от подобрението се дължеше на инфлацията при храните, която е податлива на колебания в климатичните условия и промени в капацитета", коментира икономистът за Северна Азия в Coface Джуню Тан.

Основната инфлация, изключваща променливите цени на храните и горивата, е 0,3% през август - най-ниската от близо три години и половина насам - в сравнение с 0,4% през юли.

На месечна база потребителската инфлация през август е 0,4% в сравнение с 0,5% през юли и се разминава с очакванията на икономистите за ръст на цените от 0,5%.

Китайският юан поевтиня спрямо долара в понеделник, а доходността по дългосрочните облигации достигна рекордно ниски нива, след като месечните данни за инфлацията засилиха икономическите притеснения и призивите за нови мерки в подкрепа на икономиката. Китайските акции приключиха сутрешната търговия с понижение.

В необичайно силен коментар бившият управител на Китайската централна банка И Ган призова за засилване на борбата с дефлационния натиск миналата седмица. Държавната кампания за заделяне на 41 млрд. долара под формата на свръхдългосрочни държавни ценни книжа в подкрепа на обновяването на оборудването и търговията с потребителски стоки се оказа слаба за стимулиране на потребителското доверие, като продажбите на автомобили в страната продължиха да намаляват за четвърти месец през юли. Според икономики обаче е необходимо време, за да се усетят тези политики.

Междувременно индексът на производствените цени (PPI) през август се понижи с 1,8% спрямо година по-рано, което е най-големият спад от четири месеца. Спадът е по-голям от намалението от 0,8% през юли и под прогнозирания спад от 1,4%. "Продължаващият дефлационен натиск е в резултат на по-широкия проблем с производствения излишък, който все още изпреварва търсенето", коментира Тан от Coface.

Графика: Bloomberg

Забавянето на икономическата активност накара големите анализаторски компании да намалят прогнозите си за растежа на Китай през 2024 г. под официалната държавна цел от около 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 09.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още