fallback

Франция иска от ЕС да удължи срока ѝ за представяне на плана за бюджетен дефицит

Целта на финансовото министерство е той да бъде съобразен с проектобюджета за 2025 г.

17:44 | 08.09.24 г.

Франция поиска от Европейската комисия да удължи след 20 септември крайния срок за представяне на план за намаляване на публичния ѝ дефицит, за да го съобрази с проектобюджета за 2025 г., съобщи вестник Tribune du Dimanche, цитиран от Ройтерс.

Бюджетният дефицит на Франция може да стане неочаквано по-висок тази и следващата година, ако не бъдат намерени допълнителни спестявания, съобщи финансовото министерство в писмо до депутатите по-рано този месец. Това се случва в момент, когато втората по големина икономика в еврозоната затъва по-дълбоко в политическа криза.

Заради влошаването на финансите ЕС започна дисциплинарна процедура срещу Париж и изправи новия премиер Мишел Барние пред трудни въпроси в момент, когато той се стреми да сформира ново правителство и да подготви бюджета до 1 октомври с надвисналата заплахата за вот на недоверие в парламента.

„Франция поиска подобно удължаване“, заяви финансовото министерство, цитирано от La Tribune, без да конкретизира колко точно време е поискано.

Целта е „да осигурим съгласуваност на плана и проектобюджета за 2025 г.“, съобщи министерството.

Говорител на Комисията заяви, че 20 септември е прогнозираният срок в правилата, но страните членки могат да се договорят с Комисията за удължаване на крайния срок за разумен период.

„Не можем да потвърдим на този етап дали сме получили искането“, каза говорителят.

Финансовият недостиг означава, че новото правителство на Барние може да се изправи пред труден избор между съкращаване на разходите и повишаване на данъците или загуба на доверие във Франция от партньорите ѝ в ЕС и финансовите пазари.

Макрон назначи 73-годишния Барние, консерватор и бивш преговарящ за Brexit от името на ЕС, за премиер в четвъртък след двумесечно търсене след решението му да свика предсрочни парламентарни избори, които в крайна сметка произведоха парламент без ясно изразено мнозинство.

В събота Барние заяви, че не може да постигне чудеса и че иска да внесе отново ред във финансите на Франция.

Крайнолевият „Нов народен фронт“, най-големият блок в парламента, и крайнодесният „Народен сбор“ заедно имат мнозинство и могат да свалят премиера чрез вот на недоверие, ако решат да си сътрудничат.

„Народен сбор“ даде мълчаливото си съгласие за Барние и посочи редица условия, за да не подкрепи вот на недоверие срещу него, което го превръща във фактически балансьор за новото правителство.

В неделя лидерката му Марин льо Пен заяви, че партията ѝ иска Барние да изпълни мерки, които ще уважат волята на 11-те милиона души, които са гласували за нея.

„Ако през следващите седмици французите са забравени или подложени на лошо отношение, няма да се поколебаем да гласуваме срещу правителството“, допълни тя на публична среща в Северна Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:50 | 08.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още