fallback

Икономиката на ЕС и еврозоната беше ревизирана в посока надолу от Евростат

България се нарежда на осмо място заедно със Словакия по темп на растеж на годишна база в ЕС

16:27 | 06.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

През второто тримесечие на 2024 г. сезонно коригираният брутен вътрешен продукт (БВП) на еврозоната се увеличава с 0,2%, докато икономиката на по-широкия Европейски съюз (ЕС) се разширява със същия темп през първото тримесечие, сочат данни на Евростат, статистическата служба на блока.

Последните данни представляват низходяща корекция на икономиката, след като по-рано Евростат представи доклад, според който икономиката на ЕС се разширява с 0,3 на сто.

Сред страните в блока Полша отчита най-голям ръст на БВП на тримесечна база – 1,5 на сто, следвана от Гърция (1,1%) и Нидерландия (1%).

Най-голям спад се наблюдава в Ирландия (1%), Латвия (0,9%) и Австрия (0,4%).

Икономиката на България се нарежда на десети място по най-бърз темп на растеж в ЕС, като повишението спрямо първото тримесечие е 0,5%, изтъква Евростат.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година сезонно коригираният БВП нараства през второто тримесечие с 0,6 на сто в еврозоната и с 0,8 на сто в ЕС, като данните потвърждават оценката от август.

През първото тримесечие на годишна база БВП на ЕС и еврозоната нарасна съответно с 0,7 и 0,5 на сто. На годишна база през второто тримесечие БВП расте най-много в Малта (4,2%), Полша (4,0%) и Кипър (3,7 на сто), като показателят се понижава най-съществено в Ирландия (4,1%), Естония (1,3 на сто) и Финландия (1,2%).

Икономиката на България се разширява с 2,1% през второто тримесечие на годишна база, като заедно със Словакия страната ни дели осмото място по темп на растеж на годишна база в ЕС.

Междувременно стана ясно, че броят на заетите лица се е увеличил с 0,2 на сто в еврозоната и с 0,1 на сто в ЕС през второто тримесечие на 2024 г. спрямо предходното тримесечие. През първото тримесечие на 2024 г. заетостта нарасна с 0,3 на сто и в двете зони.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година заетостта се е увеличила с 0,8 на сто както в еврозоната, така и в ЕС, след ръст на годишна база от 1,0 на сто в еврозоната и 0,9 на сто в ЕС през първото тримесечие на 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:25 | 06.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още