fallback

Турското правителство понижи прогнозата си за БВП за тази и следващата година

Очакванията на властите за инфлацията за 2025 г. се повишават

11:42 | 05.09.24 г.

Турското правителство намали прогнозата си за брутния вътрешен продукт (БВП) през тази и следващата година. Това подчертава сложната задача на властите да ограничат рекордната инфлация и да поддържат растежа, предава Bloomberg.

Според средносрочната програма на правителството се очаква икономическият растеж през 2025 г. да бъде не 4,5%, а 4%. Това все още е доста над прогнозата сред 26 икономисти в анкета на Bloomberg за ръст от едва 3%.

Прогнозата за тази година беше намалена на 3,5% от предишните 4%.

„Постигането на балансиран и стабилен растеж на икономиката при забавяне на инфлацията ще увеличи конкурентната сила на Анкара както на вътрешните пазари, така и на световната арена и ще осигури устойчиво икономическо благосъстояние“, заяви вицепрезидентът Джевдет Йълмаз.

В миналото президентът Реджеп Ердоган се противопоставяше на отстъпките по отношение на растежа, като предпочиташе да увеличи паричните стимули за сметка на ценовата стабилност. Това придава на целите за БВП политическо значение като показател за това доколко държавният глава подкрепя затягането на икономическата политика.

Овладяването на инфлацията се оказа трудно. Домакинствата се сблъскват с повишени ценови очаквания, а вътрешното търсене остава силно. Предприятията също очакват инфлацията да надхвърли прогнозите на централната банка през следващата година.

Правителството ревизира и прогнозата за инфлацията в края на 2025 г. от 15,2% на 17,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:40 | 05.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още