fallback

Фабричните поръчки в Германия неочаквано се увеличават

През юли търсенето е нараснало с 2,9% спрямо предходния месец

11:08 | 05.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фабричните поръчки в Германия неочаквано са нараснали за втори пореден месец, предаде Bloomberg.

През юли търсенето се е увеличило с 2,9% спрямо предходния месец, докато икономистите в анкета на Bloomberg очакваха спад от 1,7%. Повишението се дължи на мащабните по размер поръчки, без които показателят щеше да спадне с 0,4%, съобщи Федералната статистическа служба в четвъртък.

Индустриалният сектор на най-голямата европейска икономика е в застой. Основна причина за това е потиснатото чуждестранно търсене, но съществуват и опасения за загуба на конкурентоспособност спрямо Китай. Производителите в Поднебесната империя все по-често отправят предизвикателства към германските фирми, които се сблъскват с повишените разходи за енергия, високи лихвени проценти и недостиг на служители.

Германските фабрични поръчки нарастват за втори месец. Изображение: Bloomberg

Нов тревожен сигнал дойде тази седмица, когато Volkswagen AG обяви, че обмисля безпрецедентно закриване на заводи на родния си пазар.

Производството в Германия е подкрепено от сектора на услугите, въпреки че прогнозите са мрачни след изненадващото свиване през второто тримесечие. Институтът за световна икономика в Кил съобщи тази седмица, че очаква брутният вътрешен продукт на страната да се свие с 0,1% през тази година, след като през 2023 г. спадът възлизаше на 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:09 | 05.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още