fallback

Германия свива дела си в Commerzbank

Решението е взето след силното поскъпване на акциите на кредитора тази година

21:54 | 03.09.24 г.

Германия смята да намали дела си в Commerzbank, като правителството се опитва да излезе частично от кредитора, който спаси преди десет години, в момент когато акциите му поскъпват силно.

Финансовата служба на страната, която управлява дела от около 16,5%, съобщи за хода след края на борсовата търговия във вторник. Тя не уточни колко от дела ще продаде или кога. Делът на правителството се оценява на около 2,5 млрд. евро.

Подобно на други европейски кредитори Commerzbank постигна печалби от последователните повишения на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ), които започнаха през 2022 г. Цената на акциите на компанията поскъпнаха с около 20% тази година и достигнаха връхната си точка от над десет години насам през май.

„Влизането на федералното правителство в Commerzbank през 2008 и 2009 г. беше важно, за да се защити стабилността на финансовия пазар насред банковата криза“, коментира германският заместник-финансов министър Флориан Тонкар в съобщението. „Намаляването на дела на федералното правителство в Commerzbank е признак за силата на банката и на Германия като финансов център“, допълни той.

Книжата на Commerzbank поскъпват силно от 2020 г. насам. Графика: Bloomberg LP

Попътният вятър вероятно ще отслабне, тъй като се очаква ЕЦБ да понижи лихвите за втори път тази година, когато проведе заседание за следващото си решение за лихвите другата седмица. Освен това изпитващата затруднения икономика на Германия засилва опасността от увеличаване на корпоративните фалити, което може да принуди кредиторите да повишат провизиите за риск.

„Икономическото положение на банката стабилно се подобрява от 2021 г. насам“, заяви ръководителката на Финансовата служба Ева Грунвалд, цитирана в комюникето. „Федералното правителство отговаря на това положително развитие, като намалява дела си в Commerzbank и започва излизане“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:57 | 03.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още