fallback

Инфлацията в Турция се забавя рязко след повишаването на лихвените проценти

Ръстът на цените на годишна база се e забавил до 52% от 62% през предходния месец

10:59 | 03.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Годишната инфлация в Турция се е забавила рязко през август, като ефектът от повишаването на разходите по заемите до 50% се отразява върху икономиката и намалява търсенето, предава Bloomberg.

Ръстът на цените на годишна база се e забавил до 52% от 62% през предходния месец, сочат данните на държавната статистическа служба от вторник. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакваха спад до 51,9%.

Стойността все още е над 10 пъти по-голямо от официалната цел на Турската централна банка, а намалението се дължи най-вече на сравненията с 2023 г. Сега паричният орган в южната ни съседка вероятно ще се съсредоточи повече върху месечната инфлация, която се е забавила до 2,47% от 3,23% през юли.

Централните банкери се стремят да забавят инфлацията до 38% в края на годината, въпреки че повечето икономисти смятат, че тя ще бъде по-близо до 42% - горната граница на прогнозния диапазон на Турската централна банка.

На последното си заседание представителите на финансовата институция подчертаха фокуса си върху инфлационните очаквания, като за пети пореден месец оставиха референтния лихвен процент на 50%. Както домакинствата, така и бизнесът предвиждат по-високи цени от официалните през следващите 12 месеца. Това затруднява гражданите да купуват повече, както и компаниите да променят ценовите политики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:38 | 03.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още