fallback

„Сбербанк“: Бизнесът с Индия процъфтява въпреки западните санкции

Кредиторът обработва плащания за 70% от руския износ за Индия

10:33 | 03.09.24 г.

Търговията на Русия с Индия процъфтява, а двустранните разплащания протичат гладко без проблемите, които нарушават търговията с други страни, съобщи пред Ройтерс Анатолий Попов, заместник-главен изпълнителен директор на най-голямата руска банка „Сбербанк“.

„Сбербанк“ обработва плащанията за 70% от целия руски износ за Индия. Търговията на Русия със страната почти се удвои до 65 млрд. долара през 2023 г., като Индия се превърна в голям вносител на руски петрол след западните санкции, наложени през 2022 г. заради конфликта в Украйна.

„През 2022 г. имаше значително увеличаване на интереса на руските компании към индийския пазар, тъй като този пазар служи като алтернатива“, коментира Попов в интервю за Ройтерс преди Източния икономически форум, икономическа конференция, насочена към азиатските партньори на Русия.

Подразделението на „Сбербанк“ в Индия има клонове в Делхи и Мумбай, както и в IT центъра Бангалор. Броят на служителите в индийските ѝ офиси е нараснал със 150% тази година, а през април банката съобщи, че иска да наеме 300 IT служители за центъра в Бангалор.

„Сбербанк“ е подложена на западни санкции и не може да извършва сделки в американски долари и евро или да използва системата SWIFT за международни преводи. Но Попов каза, че банката не среща проблеми в Индия.

„Сбербанк“ е пълноправен участник във всички индийски разплащателни и междубанкови системи. Няма ограничения за дейностите ѝ“, отбеляза Попов. Индия не се присъедини към антируските санкции и поддържа приятелски отношения с Русия, която също членува в групата БРИКС на страните с бурно развиваща се икономика.

„Сбербанк“ съобщи, че сделките в рубли и рупии протичат гладко, като 90% от тях се завършват в рамките на само няколко часа. Това контрастира значително с други търговски партньори като Китай.

Попов подчерта, че нарастващият износ на Индия към Русия е помогнал за решаването на проблема с излишъка от рупии в руски компании, който наруши двустранната търговия през 2023 г., тъй като рупиите се използваха за плащане на вноса от Индия.

„Проблемът беше решен, вече няма излишък от рупии“, коментира Попов и наблегна, че за постигането на балансирана търговия Индия все още трябва да увеличи износа си към Русия десетократно. Индийски източник съобщи пред Ройтерс на 14 август, че излишъкът от рупии е намалял до „няколко милиона долара“.

Той допълни, че Индия, която е петата по големина икономика в света, има почти всичко, което търсят руските вносители.

„Индия е самодостатъчна, голяма икономика, която може да покрива собствените си нужди. Затова всички стоки, които Русия е внасяла преди, могат да бъдат закупени в Индия“, коментира Попов.

„Сбербанк“ разработва и собствено предлагане на хеджиращи инструменти, което вече включва форуърдни договори и опции, както и други продукти като деноминирани в рупии заеми за руски компании при значително по-ниски лихви от тези в Русия.

Попов отбелязва, че сегашният механизъм за обмен на рубли и рупии функционира добре и не изисква валути на трети страни. Но подчерта, че търговията на фондовата борса в рупии ще повиши прозрачността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:33 | 03.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още