fallback

Производственият сектор в Европа продължава да буксува

Германия и Франция водят при свиването на производството в региона

17:48 | 02.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Производственият сектор в Европа продължава да се сблъсква с проблеми в опит да се възстанови, като индексът на мениджърите по поръчките PMI за август подчертава един задълбочаващ се спад. Германия и Франция водят в регионалните понижения, докато растящите разходи поставят допълнителни предизвикателства пред индустрията, пише Euronews.

Кризата, обхващаща производствения сектор в Европа, изглежда далеч не е приключила, а светлината в края на тунела отслабва.

Август донесе още една вълна от лоши новини, с ново свиване на активността в частния сектор, както разкри проучването на S&P Global.

Въпреки че окончателните данни за август показаха незначителна възходяща ревизия от 45,6 пункта на 45,8 пункта, производството все още остава под границата от 50 пункта, сигнализирайки за продължаващ спад. Индексът се задържа на отрицателна територия от юли 2022 г., отразявайки структурните предизвикателства, пред които е изправен производственият сектор на еврозоната.

Притокът на нови поръчки, ключов индикатор за бъдещото производство, спадна с най-рязък темп от началото на годината. Тъй като търсенето изчезва, компаниите са принудени да намалят закупуването на суровини, да свият работната сила и да намалят запасите. Като допълнение към мрачната картина, бизнес доверието спадна до петмесечно дъно, което подчертава несигурността, която продължава да витае над сектора.

Германия и Франция водят при свиването на производството

Сред страните, обхванати от проучванията, Германия и Франция - двете най-големи икономики в еврозоната - оказаха най-голямо влияние върху цялостното представяне на фабриките през август, като производствените условия се влошиха и в двете държави. Гърция, Испания и Ирландия са единствените страни, регистрирали растеж, въпреки че темпът на подобрение в Гърция и Испания се забавя.

Спадът в общите продажби в еврозоната беше най-сериозният за тази година, съответстващ на средния спад, наблюдаван през последните 28 месеца. Новият експортен бизнес също претърпя удар, като темпът на спад достигна най-ниското си ниво от осем месеца - ясен знак, че световното търсене на европейски стоки се колебае.

В резултат на това фабриките в еврозоната съкращават работни места с тревожни темпове, като нивата на заетост спадат за 15-и пореден месец.

Растящите производствени разходи: нарастващи опасения за ЕЦБ?

В допълнение към проблемите на сектора, производителите от еврозоната отчитат нарастващи разходи за суровини за трети пореден месец. Въпреки че темпът на инфлация леко се забавя, той остава близо до 18-месечен връх, движен от фактори като растящите цени на енергията и прекъсванията във веригите на доставка.

„Нещата се движат надолу и то бързо. Производственият сектор е заседнал в коловоз, като бизнес условията се влошават със същия стабилен темп в продължение на три поредни месеца, изтласквайки рецесията до изтощителните 26 месеца с опция за допълнителен спад", изтъкват анализатори от Hamburg Commercial Bank.

Според тях както вътрешните, така и международните нови поръчки се забавят допълнително, намалявайки всякакви непосредствени надежди за възстановяване.

Междувременно европейските борси завършиха първата сесия за седмицата с понижения. Водещи в спадовете сред компонентите на Euro Stoxx 50 бяха компании като Kering, LVMH и BASF, чиито книжа поевтиняха съответно с 2,8%, 1,3% и 1,1%.

Спадът беше особено изразен в цикличните сектори и сред компаниите със значителна експозиция към китайското търсене, тъй като икономическата несигурност в Китай продължава да тежи на световните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:48 | 02.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още