fallback

Инфлацията във Франция стигна тригодишно дъно през август

Потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната са се увеличили с 2,2% на годишна база

12:09 | 30.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията във Франция се е забавила до най-ниското си ниво от юли 2021 г., засилвайки вероятността Европейската централна банка (ЕЦБ) да продължи да намалява лихвите след подобни забавяния в Германия и Испания, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната са се увеличили с 2,2% на годишна база през август след ръст от 2,7% през юли, посочват от статистическата агенция Insee в петък. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха ръст от 2,1%.

Според данните за 20-членния валутен блок също налице е забавяне, до 2,2%.

Данните излизат по-малко от две седмици преди централните банкери да се срещнат във Франкфурт, за да решат дали по-ниската инфлация е достатъчна, за да им позволи допълнително да свият разходите за заеми след първото понижение през юни. Инвеститорите смятат, че последните ценови тенденции, заедно с мудния икономически растеж, ще накарат ЕЦБ да понижи лихвата по депозитите до 3,5% от 3,75%.

Въпреки това някои централни банкери предупредиха, че данните тази година ще бъдат волатилни и ЕЦБ трябва да разгледа цифрите отвъд основните, за да проследи базовите тенденции, особено в сектора на услугите.

Докладът на Франция в това отношение сигнализира за известна предпазливост, тъй като показва, че инфлацията при услугите се е ускорила до 3,1% от 2,6% през юли.

Общото забавяне на цените във Франция може да даде на президента Еманюел Макрон малко глътка въздух, след като на предсрочните избори в началото на лятото опозиционните партии го притиснаха да направи повече, за да компенсира нарастващите разходи за живот.

Изборите предизвикаха сериозни промени в парламента,а президентът все още води консултации, за да намери нов министър-председател с достатъчна междупартийна подкрепа, за да управлява.

Отделни данни от Insee в петък показаха, че потребителските разходи през юли са се възстановили, като са се повишили с 0,3% спрямо юни, когато спаднаха с 0,6%.

Статистическата агенция обаче ревизира надолу данните си за икономическия растеж през второто тримесечие до 0,2% от 0,3%. Инвестициите са малко по-ниски от отчетените по-рано, както и приносът на външната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:21 | 30.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още