fallback

Инфлацията в Германия се забави до целта на ЕЦБ от 2%

Това е най-ниското ниво на инфлацията в страната от 2021 г.

16:05 | 29.08.24 г.

Инфлацията в Германия се е забавила през август до целта на Европейската централна банка (ЕЦБ), още едно основание за понижаване на лихвите следващия месец, пише Bloomberg.

Равнището от 2%, което е най-ниското от 2021 г. насам, е по-ниско от инфлацията от 2,6% през юли и е под прогнозираното ниво от всички икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, с изключение на един. Публикувани по-рано в четвъртък данни показаха, че ценовият натиск се е смекчил значително и в Испания, достигайки едногодишно дъно.

Очаква се тенденцията за дезинфлация да се прояви и в другите две големи икономики от еврозоната – Франция и Италия, когато бъдат публикувани данните в петък. Ще бъдат обявени данни и за еврозоната и ЕС като цяло, повечето анализатори очакват забавяне на инфлацията до 2,2%.

Инфлацията в Германия се забавя също като тази в Испания. Графика: Bloomberg LP

Тъй като ръстовете на цените се забавят в унисон с прогнозите на ЕЦБ, натискът върху заплатите се успокоява, а ръстът на икономиката отслабва, представители във Франкфурт начело с председателката Кристин Лагард гледат благосклонно на второ намаляване на лихвите след първоначалната стъпка през юни за отстъпление след поредицата от повишения, задействани за укротяване на рекордната инфлация.

Но централните банкери предупредиха също, че може да има спънки през следващите месеци, като подчертаха, че тяхната битка все още не е спечелена. Ръстът на основната инфлация остава силен, а повишенията конкретно на цените на услугите остават голямо притеснение.

ЕЦБ все още не е осигурила връщане на инфлацията към 2%, предупреди главният икономист Филип Лейн миналата седмица, като заяви, че паричната политика трябва да остане ограничителна засега.

Макар че ново понижение на депозитната лихва от четвърт пункт следващия месец до 3,5% няма да противоречи на тази цел, дебатът в Управителния съвет за следващите стъпки скоро може да стане по-разгорещен.

Вече започват да се проявяват различия в мненията. Докато португалецът Марио Сентено, един от най-прямите „гълъби“* в ЕЦБ, счита, че решението следващия месец за понижаване на лихвите е „лесно“, австриецът Роберт Холцман, който е ревностен „ястреб“, смята, че подобен ход не е „предрешен въпрос“.

Представителите все още може да се поддадат на влияние. Сред данните, които ще бъдат публикувани преди решението им след две седмици, са широк измерител на натиска върху заплатите и актуализирани икономически прогнози, които ще разкрият кога може да се очаква инфлацията да достигне 2%.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:09 | 29.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още