fallback

Инфлацията в Испания рязко се забавя през август

Основен двигател на забавянето са по-ниските цени на горивата и храните

11:32 | 29.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията в Испания според хармонизирания индекс на потребителските цени се е забавила до 2,4% през август, което е най-бавният темп от поне година. Забавянето се дължи основно на по-ниските цени на горивата и храните, показват предварителни данни на Националния статистически институт от четвъртък.

Темпът е под нивото от 2,9% през юли и е под очакванията за 2,5% на анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Основната инфлация, която премахва влиянието на колебливите цени на енергоносителите и пресните храни, е достигнала 2,7% на годишна база спрямо 2,8% през юли, показват още данните.

Общата инфлация в страната е достигнала 2,2% на годишна база през август спрямо 2,8% през юли, съобщи институтът.

Забавянето на цените се дължи на базов ефект от цените на горивата, които се повишиха остро през август 2023 г. До по-малка степен поевтиняването на храните също е допринесло за тенденцията, заявиха от статистиката.

Инфлацията в страната се забавя, докато икономиката се разширява по-бързо от очакваното. През второто тримесечие на 2024 г. икономиката се е разраснала с 2,9% на годишна база, задминавайки темпа в еврозоната.

Страните от зоната с единна валута търпят поражения от трайно високата инфлация през последните три години след края на пандемията от Covid и поскъпването на енергоносителите вследствие на конфликта в Украйна.

Испания приложи серия от мерки на стойност милиарди евро, за да укроти инфлацията. Повечето от тях бяха премахнати до средата на годината. Една от малкото мерки, които все още са налични, е данък добавена стойност от 0% върху храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 29.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още