fallback

Очакванията за германския бизнес остават на няколкомесечно дъно

„Германската икономика изпада във все по-голяма криза“, коментира в прессъобщение президентът на Ifo Клеменс Фюст

12:43 | 26.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Прогнозите за германския бизнес климат остават на най-ниското си равнище от февруари насам – подчертавайки мрачното настроение, което отново погълна най-голямата европейска икономика.

Измерителят за бизнес очакванията на института Ifo се понижи до 86,8 пункта през август от ревизирани в посока надолу 87 пункта за юли. Това обаче е над очакванията за 85,8 пункта в проучване на Bloomberg. Измерителят на настоящите условия също се понижава.

„Германската икономика изпада във все по-голяма криза“, коментира в прессъобщение президентът на института Клеменс Фюст. Той също така подчерта, че очакванията са се влошили както при производството, така и при услугите.

Индексът за германския бизнес климат. Графика: tradingeconomics.com

В изказване по-късно пред Bloomberg Television той посочи, че икономиката се намира в стагнация от известно време и ситуацията се влошава и за това говорят данните.

Надеждите, че германската икономика ще се възстанови през 2024 г. след две години на почти нулев растеж, се изпариха, след като очакваният ръст на потребителските разходи не се осъществи и индустриалният сектор в страната продължава да се задъхва.

Брутният вътрешен продукт неочаквано намаля до 0,1% през второто тримесечие, докато индексът на мениджърите по поръчките на S&P остава под прага от 50 пункта, които разделя ръста от свиването за втори пореден месец през август.

Лошото настроение също така беше отразено и от индекса на инвеститорските настроения на института ZEW, който се понижи до най-ниското си равнище от януари. Германската централна банка предупреди за възможно продължаване на тенденцията на отслабване при производството, тъй като налице е трудна и конкурентна среда.

„Нуждаем се от повишаване на доверието на потребителите и инвеститорите – и това изисква промяна на политиките“, коментира Фюст. „Нуждаем се от по-големи инвестиционни стимули. Повечето са структурни реформи, по-експанзионистична фискална политика и по-свободна парична политика“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:43 | 26.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още