fallback

Камала Харис е набрала над 500 млн. долара дарения за малко над месец

Доналд Тръмп се затруднява да задържи медийното внимание върху себе си, след като настоящият вицепрезидент на САЩ беше номинирана за предизентския вот

16:30 | 25.08.24 г. 3
Автор - снимка
Създател

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, която стана кандидат на Демократическата партия за предстоящите президентски избори, е събрала 540 млн. долара дарения за малко повече от месец, откакто беше обявена кандидатурата ѝ, предава Ройтерс, като се позовава на съобщения на предизборния ѝ щаб.

Даренията са се увеличили значително след Националния конгрес на Демократическата партия тази седмица, на който тя официално прие номинацията, отбелязва щабът.

Според записка, публикувана от ръководителката на кампанията на Харис – Джен О‘Мали Дилън - 82 млн. долара от събраната сума са били дарени по време на конгреса, което е знак за въодушевлението сред демократите от нейната кандидатура.

„Точно преди речта на вицепрезидента Харис, с която тя прие номинацията в четвъртък вечерта, ние официално преминахме прага от 500 млн. долара“, каза Дилън и добави: „Веднага след речта ѝ отчетохме най-значителния приток на средства, откакто започна кампанията. Събраната сума надхвърля всяка друга на такъв етап от която и да било президентска кампания“.

Тръмп също е показал, че го бива в набирането на средства, но изглежда изостава по отношение на сумата, събрана през едномесечната кампания на Харис. Предизборният щаб на бившия президент обяви по-рано този месец, че са събрани 138,7 млн. долара през юли - по-малко от това, което Харис е събрала само през първата седмица на кандидатурата си за Белия дом. Кампанията на Тръмп съобщи за 327 млн. долара в брой в началото на август.

Камала Харис стана кандидат-президент на 21 юли, след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата заради натиска на много демократи, обезпокоени от когнитивните му способности след дебата с Доналд Тръмп на 27 юни.

Кандидатурата на Харис постави Тръмп в отбранителна позиция и той се затруднява да задържи медийното внимание върху себе си, отбелязва Ройтерс.

Харис и избраният от нея кандидат за вицепрезидент Тим Уолз тази седмица предприемат предизборна автобусна обиколка в щата Джорджия. Те се стремят да привлекат по-голяма подкрепа в щата, който се очертава като един от ключовите за изборите на 5 ноември.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:19 | 25.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още