fallback

Китай тества успешно граждански дрон с рекорден капацитет

Безпилотният апарат SA750U, разработен от производител на дронове в южната провинция Хунан, завърши 40-минутен тестов полет

12:13 | 23.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китайската авиация отбеляза ново постижение с изпитателния полет на безпилотен граждански дрон, който може да пренася до 3,2 тона товари, съобщи БТА, позовавайки се на Ройтерс. 

Безпилотният апарат SA750U, разработен от производител на дронове в южната провинция Хунан, завърши 40-минутен тестов полет вчера сутринта, по информация на официозът "Хунан дейли". 

Дронът може да се движи на височина до 7300 метра и да изминава разстояние до 2200 километра. 

В Китай се произвеждат най-много дронове в света и се правят все повече изпитателни полети на фона на смекчаването на ограниченията за използване на въздушното пространство. Същевременно се въвеждат и стимули за развиване на икономика на "нисковисочинната авиация", която според очакванията може да достигне стойност от 280 милиарда долара (2 трилиона юана) до 2030 г. - увеличение от четири пъти спрямо 2023 година. 

Товарните дронове обещават по-кратки срокове за доставка и по-ниски транспортни разходи, твърдят китайски експерти. Те могат също така да излитат или кацат на места, които традиционната авиация не може използва, например покриви в силно застроени райони.

Китай вече извършва търговски доставки с дронове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:13 | 23.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още