fallback

Инфлационните очаквания на потребителите в еврозоната леко се повишават

Малко е вероятно увеличението да е достатъчно, за да спре централните банкери да продължат с намаляването на лихвите

12:17 | 23.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Инфлационните очаквания на потребителите в еврозоната леко са се повишили, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ), макар че е малко вероятно увеличението да е достатъчно, за да спре централните банкери да продължат с намаляването на лихвите, съобщава Bloomberg.

Макар че очакванията са цените да се повишат с 2,8% през следващите 12 месец – колкото бяха прогнозите и през юни, показателят за три години напред се повишава до 2,4% от 2,3%, заяви ЕЦБ в месечно проучване.

Очакванията за посоката на цените играят ключова роля в движението на самата инфлация, като централните банкери все още търсят категорични доказателства, че целта им от 2% ще бъде изпълнена следващата година, както е по план.

Новите тримесечни прогнози ще излязат, когато централните банкери се съберат, за да определят лихвите през септември. Инвеститорите залагат на второ понижение на разходите за заеми, тъй като инфлацията през август вероятно се е забавила след изненадващото ускоряване миналия месец.

Подкрепяйки тази позиция, данни от четвъртък показаха, че договорените заплати в 20-членната еврозона са забавили ръста си за второ поредно тримесечие.

Икономиката в същото време обаче е затруднена. Въпреки поредното тримесечие на изключително силно представяне между април и юни, настроенията се влошават, като Германия остава основният проблем.

Според изследването на ЕЦБ потребителите са по-песимистично настроени за икономика, очаквайки свиване от 1% през следващите 12 месеца спрямо 0,9% по-рано.

Очакванията за нивото на безработица за следващите 12 месеца остава на ниво от 10,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:17 | 23.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още