fallback

Инфлацията в Япония се ускорява, централната банка е готова за още лихвени повишения

Основният индекс на потребителските цени в Япония, който изключва пресните храни, се е повишил с 2,7% на годишна база

09:04 | 23.08.24 г.

Основната инфлация в Япония се е ускорила за трети пореден месец през юли, показаха данни от петък. Забавянето на продиктувания от търсенето ценови растеж обаче може да усложни решението на Японската централна банка за допълнителни повишения на лихвите през следващите месеци, съобщава Ройтерс.

Основният индекс на потребителските цени в страната, който изключва пресните храни, се е повишил с 2,7% на годишна база спрямо 2,6% през юни. Той съвпада с медианната пазарна прогноза и поставя инфлацията на или малко над целта на централната банка от 2% за 28-и пореден месец.

Индексът, който изключва освен пресните храни и енергийните разходи, и е внимателно следен от Японската централна банка (ЯЦБ), се е повишил с 1,9% след ръст от 2,2% през юни. Той за пръв път спада под ключовите 2% от септември 2022 г.

В същото време гуверньорът на ЯЦБ Казуо Уеда потвърди в петък решимостта си да повиши основните лихви, ако инфлацията остане стабилно в посока целта от 2%, предполагайки, че пазарната волатилност наскоро няма да провали дългосрочния план за увеличаване на лихвите.

Уеда обаче предупреди, че пазарите остават нервни и това може да засегне инфлационните прогнози на ЯЦБ – сигнал, че йената и движенията в цените на акциите ще бъдат ключови за определянето кога ще бъде следващото повишение на лихвите.

Уеда заяви, че пазарната волатилност от началото на август се дължи на растящите опасения за рецесия в САЩ, предизвикани от слабите икономически данни в страната, а повишението на лихвите от ЯЦБ през юли е довело до остро обръщане на „едностранните спадове на йената“.

„Пазарите у дома и в чужбина остават нестабилни, затова ще бъдем изключително нащрек към пазарните развития за момента“, каза Уеда в парламента, където бе извикан да обясни решението на ЯЦБ за затягането на паричната политика.

Той обаче каза, че „няма промяна в основната позиция на ЯЦБ да коригира степента на парично облекчаване, ако бъде убедена, че икономическите и ценови развития се придвижват спрямо прогнозата“.

Забележките предполагат, че ЯЦБ може да прекара повече време от първоначално очакваното при обмислянето на следващото повишение, но ще продължи постепенно да увеличава разходите за заеми от сегашните суперниски нива.

„Краткосрочните лихви на Япония са много ниски. Ако икономиката е в добра форма, те ще се повишат до нива, смятани за неутрални“, каза Уеда. Той обаче добави, че има „много висока несигурност докъде в крайна сметка ще се повишат лихвите“.

Йената поскъпна спрямо долара след коментарите на Уеда, тъй като инвеститорите ги възприеха като сигнал, че предстоят още повишения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:04 | 23.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още