fallback

Япония отново изпадна в търговски дефицит през юли

Поскъпването на йената напоследък помрачава перспективите за износа на страната

11:20 | 21.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Търговският баланс на Япония се върна отново на червено през юли, тъй като поскъпването на йената напоследък помрачава перспективите за износа на страната, съобщава Wall Street Journal.

Япония отчете търговски дефицит от 621,8 млрд. йени (4,3 млрд. долара) за юли. Това следва излишък от 224 млрд. йени през юни, показват данни на Министерството на финансите в сряда. За сравнение, икономистите, анкетирани от доставчика на данни Quick, очакваха дефицит от 359,1 млрд. йени.

През юли износът е нараснал с 10,3% спрямо предходната година благодарение на търсенето, свързано с чипове, което е по-бързо от увеличението от 5,4% през юни. Нарастването на вноса обаче, от 16,6%, изпреварва ръста на износа поради търсенето на лекарства и телефони, показват данните на Министерството на финансите.

Възстановяването на вътрешното търсене на фона на нарастващите заплати е допринесло за силата на вноса, казват икономисти.

По-високите разходи за внос, надути отчасти от слабата йена, оставят търговския баланс на страната на червено през последните години, тъй като Япония зависи до голяма степен от вноса на продукти, включително храни и енергоносители. Икономисти казват, че страната е напът да отчете още една година с годишен търговски дефицит.

В същото време всяко устойчиво възстановяване на износа може да е бавно поради несигурността относно глобалните икономически перспективи. През юли износът на Япония за САЩ и Китай показа стабилен ръст, но доставките за Европа са спаднали с 5,3% спрямо година по-рано.

„Износът [на Япония] вероятно ще бъде муден за момента, тъй като забавянето на задграничните икономики продължава, а се добавя и низходящият натиск от силната йена“, казва икономистът от изследователския институт на NLI Таро Сайто.

По-силната йена намалява конкурентоспособността на японските износители, тъй като продуктите им стават относително по-скъпи в чужбина. Йената поскъпна рязко спрямо долара през последния месец, след като Японската централна банка повиши основните лихви в края на юли и с нарастването на очакванията, че Федералният резерв скоро ще намали своите лихви.

Йената се разменяше за около 145,40 йени за долар в сряда в Токио спрямо около 162 йени в началото на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:20 | 21.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още