fallback

Турция остави без промяна лихвите в очакване на допълнително охлаждане на инфлацията

Властите целят да забавят годишната инфлация, която сега достига 62%, до 38% до края на декември

15:37 | 20.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Турската централна банка запази непроменени лихвите за пети пореден месец, сигнализирайки, че остава фокусирана върху по-нататъшното оглаждане на инфлацията и постигането на амбициозната си цел в края на годината, съобщава Bloomberg.

Комисията по паричната политика, ръководена от управителя на регулатора Фатих Карахан, запази едноседмичната репо лихва на ниво от 50%, в съответствие с прогнозите на всички икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Властите в Турция целят да забавят годишната инфлация, която сега достига 62%, до 38% до края на декември. Пазарите смятат, че дотогава тя ще се охлади до 42% - горната граница в прогнозите на централната банка.

Регулаторът направи обратен завой в средата на миналата година, когато започна поредица от повишения на лихвените проценти, които сложиха край на епохата на свръхразхлабена парична политика, подкрепяна от президента Реджеп Тайип Ердоган. Промяната стана факт, когато Ердоган и неговите служители се опитаха да върнат чуждестранните инвеститори, които избягаха от турските пазари, тъй като инфлацията се нажежи.

Въпреки че по-строгите парични и фискални политики спечелиха одобрението на инвеститорите в облигации и акции, през последните месеци централната банка трябваше да се бори със спада на лихвите по депозитите в лири. Това кара някои турци отново да купуват активи в долари и донякъде противодейства на мерките на централната банка за борба с инфлацията, изтъкват икономисти на Goldman Sachs Group Inc., цитирани от Bloomberg.

„Ако това продължи, доларизацията вероятно ще забави облекчаването на паричната политика“, добавят те в бележка до клиенти.

Дискусиите относно графика за намаляване на лихвените проценти вероятно ще станат по-отчетливи през следващия месец, тъй като се очаква да настъпи икономическо забавяне.

През последните четири месеца показателят за турската производствена активност е под 50 пункта, прагът, който разделя разширяването от свиването. Индустриалното производство междувременно спада на годишна база, а безработицата расте.

Регистрирано е „по-голямо забавяне на съвкупното търсене“ в края на второто тримесечие, като по-строгите финансови условия може да доведат до „по-дълбока корекция“ през текущото тримесечие, посочват анализатори на Garanti BBVA Research.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:37 | 20.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още