fallback

Кои са най-големите печеливши и губещи на суровинния пазар тази година?

Какаото, яйцата, портокаловият сок, каучукът и кафето са поскъпнали най-силно от началото на годината, сочат данни на FactSet

16:37 | 20.08.24 г.

Световният пазар на суровини е волатилен тази година, а цените до голяма степен остават високи, пише CNBC.

Фючърсите върху портокаловия сок и какаото достигнаха рекордни върхове през първото полугодие, а цените на суровия петрол се колебаеха в зависимост от новините, идващи от Близкия изток. Цените на златото продължават да растат, но тези на суровини като желязната руда значително спаднаха.

„До този момент суровинните пазари са движени от настроенията и са непостоянни, в постоянно търсене на най-малката искрица надежда да достигнат нови върхове, само за да се сринат отново при най-малкия намек за възможно разочарование“, коментира Сабрин Чоудхъри, директор и ръководител на анализите на суровините в BMI.

Бенчмаркът за общото представяне на суровинния пазар S&P GSCI нарасна с 12% през април спрямо началото на годината, след което ръстът се забави до 2,18% от началото на годината.

Според данни на FactSet суровините, които са поскъпнали най-много от началото на 2024 г., са избрана кошница от меки суровини, която включва какао, яйца, портокалов сок, каучук и кафе.

Анализатори коментират, че тези суровини са постигнали силни ръстове в резултат на неблагоприятни климатични условия в основните им производствени области.

Най-големите победители

Какао

Какаото оглавява класацията с ръст на цените от 66% от началото на годината, като фючърсите са отбелязали исторически връх от 11 722 долара за метричен тон през април на фона на недостига на зърна заради нарушаването на предлагането от проливни дъждове и болести в ключовите производители Кот д’Ивоар и Гана.

Хедж фондовете, привлечени от добри възможности за извличане на печалба, навлязоха на пазара, а това направи движенията на цените още по-резки, коментира Дарън Стецел, старши вицепрезидент на меките суровини за Азия в консултантската компания StoneX.

Макар че цените отстъпиха от рекордните върхове, фючърсите върху какаото все още остават над обичайните нива, като контрактът с доставка за септември последно се търгуваше за 9150 долара за метричен тон на Междуконтиненталната борса в САЩ.

Стецъл отбелязва, че пазарът на какао ще се стабилизира, тъй като климатът в Западна Африка се подобрява с наближаването на 2025 г., но допълва, че цените бавно ще се върнат на нивата преди резкия ръст тази година.

Яйца

Увеличението в последно време на случаите на птичи грип в птицеферми в САЩ, Япония и други страни доведе до поскъпване на яйцата с 62% за кора с 12 яйца от началото на годината, сочат данните на FactSet. Спот цената за 12 големи бели яйца в момента е 3,57 долара, съобщава FactSet, като се позова на данни на Министерството на земеделието и на Бюрото за изследване на суровините в САЩ.

Около 18,5 млн. снасящи кокошки в САЩ са били засегнати от птичия грип от началото на годината. От гледна точка на търсенето потребителите също разчитат повече на яйца като по-достъпен източник на протеин, коментира Карин Рисполи, управляващ редактор на платформата за пазарни анализи Expana.

Портокалов сок

Фючърсите върху портокаловия сок достигнаха рекорд през май и в момента са близо до исторически високи нива от 4,49 долара за паунд на Междуконтиненталната борса. Производството намалява във Флорида, основния производител на портокалов сок в САЩ. Това, наред с негативни климатични условия, породени от климатичните промени в ключови райони за производство на портокали в Бразилия, тласнаха индустрията в кризисен режим.

И това вероятно няма да се промени скоро. Производството на портокалов сок в света ще намалее за пети сезон заради продължителните спадове на производството в Бразилия, която съставлява 70% от световното производство.

„Предвид прогнозирания добив на портокали за идващия сезон се очаква, че цените на портокаловия сок ще останат завишени поне през следващите 12 месеца“, коментира Дейвид Бранч, мениджър в Агро-хранителния институт на Wells Fargo.

Каучук

Цените на каучука са нараснали с близо 30% от началото на годината, тъй като производството намалява в най-големите производители на естествен каучук в света Тайланд и Индонезия заради проблеми, свързани с климата, като ограничени валежи.

Бенчмарковите контракти върху каучука с доставка за септември в момента се търгуват за 337 йени (2,29 долара) на килограм на фондовата борса в Осака.

От гледна точка на търсенето редица фактори тласкат цените нагоре като забележителния ръст в търсенето от китайския сектор на електромобилите, коментира помощник-вицепрезидентът на компанията StoneX Канг Вей Чеан. Автомобилният сектор съставлява близо две трети от световното потребление на естествен каучук.

Кафе

Фючърсите върху кафето се търгуваха на Междуконтиненталната борса с ръст от 25% от началото на годината до 2,45 долара на паунд заради неблагоприятния климат в областите за производство на кафе в Югоизточна Бразилия, казва Чоудхъри от BMI.

Предизвикателствата за производството, породени от „Ел Ниньо“, в Югоизточна Азия доведоха до спадове на реколтата в ключови производствени области във Виетнам и Индонезия. „Ел Ниньо“ е климатично явление, което носи по-високи температури и по-крайно време, траещо обикновено между девет и 12 месеца.

Най-големите губещи

Желязна руда

Цените на желязната руда намаляха най-много сред суровините, тъй като имотният сектор в Китай остава в затруднено положение, а това води до слабо търсене. Влошаването на маржовете на стоманодобивните заводи в страната, които са важен двигател на цените на желязната руда, също изигра роля за поддържането на цените ниски, коментира директорът на отдела на Commonwealth Bank of Australia за анализи на минната индустрия и енергийните суровини Вивек Дхар. Желязната руда е ключов компонент на стоманата.

Бенчмарковата желязна руда с 62% съдържание на желязо за последно се търгуваше на ниво от 98,10 долара за тон на борсата New York Mercantile Exchange за контракта, който изтича на 30 август.

„Ключовата спънка за потреблението на стомана от Китай остава имотният сектор, който съставлява близо 30% от потреблението на стомана“, казва Дхар.

„Сега маржовете на стоманодобивните заводи са на нива, които силно обезкуражат производството, затова пазарите оправдано са разтревожени, че цените на желязната руда може да се задържат под 100 долара на тон в краткосрочен план“, допълва той.

Зърното

Широко потребявани видове зърно като пшеница, царевица и соя също отчитат значителни спадове на фона на силна реколта в Северното полукълбо.

„В момента световната зърнена индустрия има голям излишък от наличности заради последователни големи реколти във всички водещи зърнени региони в света“, казва Тим Луинслад, мениджър в Агро-хранителния институт към Wells Fargo. В резултат на това износният пазар е залят с повече царевица и соя, което тласка цените надолу.

Пшеницата и царевицата, които се търгуват в Чикаго, са отписали почти 15% от цената си от началото на годината, а соята е поевтиняла с близо 25%.

Заслужава си да се спомене

Златото

Цените на златото отбелязват силен ръст до рекордни върхове тази година, тласкани нагоре от очакванията за понижаване на лихвите в САЩ и от привлекателността на благородния метал като актив-убежище. Фючърсите върху златото достигнаха нов исторически връх от 2549,9 долара за тройунция.

Въпреки волатилността от началото на годината цените на суровинните пазари остават високи и се очаква тенденцията да се запази, прогнозира Чоудхъри от BMI.

„Очакваме цените да бъдат подкрепени от отслабващия американски долар, особено когато Федералният резерв в САЩ започне да понижава лихвите по-късно тази година“, отбелязва  тя. Трайният спад в търсенето от Китай ще ограничи ръста на цените на повечето суровини, а индустриалните метали се очаква да продължат да поевтиняват, допълва Чоудхъри.

Освен това климатът в света се очаква да направи преход от „Ел Ниньо“ към „Ла Ниня“ до края на тази година, което може да е изключително важно събитие за световния пазар на земеделски стоки, отбелязва Стецел от StoneX. Обикновено „Ла Ниня“ носи по-ниски температури в света и се случва на всеки три до пет години.

„Това ще означава, че климатичните условия, които наблюдавахме през миналата година, ще бъдат пълната противоположност на това, което очакваме да видим, насочвайки се към 2025 г.“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:38 | 20.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още