fallback

Инвестиционните компании в САЩ отново прибягват до стар трик

Те натоварват фирмите в портфейлите си с дълг, за да изплатят дивиденти

07:33 | 27.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Компаниите за частни капиталови инвестиции, които искат да възнаградят своите инвеститори, се връщат към стар навик:  да натоварват фирмите, в които инвестират, с рискови дългове, пише колумнистката на Wall Street Journal Лора Купър.

Насочването към дългове от неинвестиционен клас позволява на фирмите за изкупуване да извършват плащания на инвеститорите - и на себе си - по време на рязко забавяне при сделките, което затруднява продажбата на компании от портфейла им. Трансакциите, които разчитат на дълг с нисък рейтинг, са известни на Wall Street като дивидентни рекапитализации.

„Това е начин за възвръщане на капитал, без да се продава бизнесът“, коментира Джей Пери, който работи с клиенти, включително компаниите за частни капиталови инвестиции Bain Capital и Madison Dearborn Partners.

Дългът, издаден тази година за такива изплащания на дивиденти, е нараснал до 43 млрд. долара към началото на август, според данни от PitchBook LCD. Това е увеличение от 7,4 млрд. долара спрямо същия период през 2023 г. и е почти колкото рекордния темп от 2021 г., когато дългът беше евтин и сделките валяха.

Дивидентните рекапитализации позволяват на компаниите за частни капиталови инвестиции да получават пари от съществуващи компании в портфейла, без да се налага да ги продават.

Дори и с рекапитализацииите обаче компаниите за частни капиталови инвестиции не връщат толкова пари на инвеститорите, колкото биха, ако продават дружества. Скоростта, с която капиталът се връща на ограничените партньори, е на четвърто място сред най-ниските през последните 25 години, според инвестиционната банка Raymond James.

Дариус Крейтън, директор на консултантската група за частни инвестиции на Raymond James, казва, че делът на разпределение на парите, които се връщат към тези инвеститори, е бил 11,5% в края на миналата година и гони 12% досега тази година. През 2021 г. степента на разпределение е била 31,3% според данни от Hamilton Lane Data чрез Cobalt.

„2023 г. наистина завърши със спадове, които не бяхме виждали от голямата финансова криза“, посочва Крейтън. „Данните не показват никакво подобрение към второто тримесечие, каквото се надявахме да видим“.

Сред най-големите дивидентни рекапитализации досега тази година е тази за 2,7 млрд. долара от центъра за ремонт на автомобили Caliber Collision, според данни от PitchBook LCD. Компанията е подкрепена от инвеститори, включително фирмата за частни капиталови инвестиции Hellman & Friedman. В доклад на S&P Global Ratings се казва, че парите са използвани за изплащане на съществуващ дълг и разпределяне на дивидент от 1 млрд. долара на притежателите на акции.

През март компанията за железопътни и транспортни услуги Genesee & Wyoming завърши рекапитализация на стойност около 2,7 млрд. долара. Компанията, подкрепена от инвеститори, включително Brookfield Infrastructure Partners, използва трансакцията, за да плати дивидент от 761 млн. долара, според S&P.

Някои критикуват рекапитализациите, като казват, че отслабват компаниите в полза на техните инвеститори. Лавината от рекапитализационни сделки се случва в момент, когато дългът е по-скъп, отколкото в миналото.

Това също натежава върху сключването на сделки, но има признаци, че пазарът се подобрява. Сделките с частни инвестиции в САЩ – включително излизания от инвестиции, добавяния към портфейла и нови покупки – са нараснали с около 10% до 281 милиарда долара към началото на август, според Dealogic, след дълбоките дъна през 2023 г.

Част от това се дължи на по-достъпните заеми с ливъридж, особено от традиционните кредитори като банките.

Изкупуванията с ливъридж от компании за непубличен капитал са нараснали с около 37%, според Dealogic. Към началото на август е имало изкупувания с ливъридж на стойност 143,9 млрд. долара в сравнение със 104,8 млрд. долара към същия момент на миналата година.

Пазарът на заеми с ливъридж е далеч от състоянието си преди няколко години, когато много компании за частни капиталови инвестиции търсеха непублични кредитори - и техните скъпи заеми - за да подкрепят най-големите си изкупувания.

Когато фирмите за частен капитал са готови отново да купуват и продават компании в голям мащаб, твърдят наблюдатели от индустрията, пазарът на заеми отговаря, въпреки че напоследък имаше турбуленция след волатилността на по-широкия фондов пазар.

„В момента не мисля, че дълговите пазари биха задържали нещо“, отбелязва Пери относно сключването на сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:33 | 27.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още